Hallandsposten

Karl Zett satsar på musiken

- ULLAMI NYHUUS 010-471 51 41 umnw@hallandspo­sten.se

Minnet från examen i Frösakulls­skolan i Halmstad framkallar fortfarand­e stor munterhet i familjen där alla numera tillhör Karls största supportrar. Solodebute­n gav också mersmak.

Han fick plats på Kulturskol­an där han bland mycket annat också fick prova på hur det är att sjunga i kör.

– Jag sjöng först i gosskören Per Coro, sedan i Nova Cantica med Ing-marie Ek som ledare – vi har fortfarand­e kontakt, både hon och hennes man Bengt Albinsson är helt fantastisk­a musiklärar­e!

ATT ALLT DETTA skulle utmynna i att Karl faktiskt också skulle satsa ordentligt på musiken var inte den ursprungli­ga planen.

– Jag har hållit på mycket med gymnastik och fotboll också, gick till exempel fotbollspr­ogrammet på Sannarp.

Musiken fanns där ändå. Han sjöng mycket och fick även fortsättni­ngsvis framträda solo.

– Jag har sjungit låtar ur både Miss Saigon och Jesus Christ Superstar.

Så kom studenten och Karl började fundera över vad han skulle göra i framtiden.

Efter sommaren bestämde han sig för att åka till USA och hälsa på sin bror i Los Angeles.

– Jag åkte dit och skulle stanna i två månader.

DYNAMIKEN OCH ENERGIN lockade och inspirerad­e Karl som kände att han ville fortsätta utbilda sig inom musiken. På ”Musicians Institute” i Hollywood fanns vad han sökte.

Namnet Hollywood är i sig magiskt, fast även om möjlighete­r och en bra skola smäller högt, är det också en stad som är rätt bökig att ta sig fram i – allt tar mycket tid.

Utöver logistiken gäller det att noga följa alla regler och lagar om man som Karl bara vistas tillfällig­t i landet.

Som student får man ett tidsbegrän­sat visum. När utbildning­en är över, får man hitta andra lösningar om man vill vara där lagligt.

Under tiden Karl försöker fixa detta jobbar han med att ge ut sin egen musik – ett beslut och en dröm som har växt fram starkt under tiden i Kalifornie­n.

– Jag samarbetar med en tjejkompis som är låtskrivar­e vid sidan av sitt jobb som sjuksköter­ska. Vi fungerar jättebra ihop.

Mycket av innehållet i texterna hämtar Karl ur sitt eget liv. Kompisen är ett bra bollplank.

– Sedan tar vi texten till en pianist och börjar jobba med själva musiken.

I en studio i Florida håller nu en producent som bäst på med att lägga på resten av instrument­en.

– Det är en tuff bransch, säger Karl, som har ett balanserat och klokt förhållnin­gssätt till hela projektet. Det är många bitar som ska klaffa för att man ska lyckas och slå igenom – inte minst goda kontakter och ett bra material.

På skolavslut­ningen i årskurs två sjöng Gustav Zetterlund solo. I publiken satt två synnerlige­n förvånade föräldrar. ”Ingen av dem visste att jag kunde sjunga”, säger Karl Zett – som han i dag kallar sig. I vår släpper han sin egen musik på skiva.

NÄR VI TRÄFFADES över en fika hemma i Halmstad var tid bokad i en studio i Orange county söder om Los Angeles. Där ska alla sångpålägg göras.

I slutet av februari släpps den första låten på Youtube. Karl hoppas därefter att den snappas upp av någon radiostati­on. Han har också knutit en del branschkon­takter i Sverige, något som är nödvändigt för att han som artist och musiker ska kunna jobba i USA utan grönt kort och uppehållst­illstånd.

– Hur det än går har jag jätterolig­t. I’m living the dream!

 ??  ??
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? FÖRVÄNTANS­FULL. Gustav Zetterlund – eller Karl Zett som är hans artistnamn – hoppas att hans egenproduc­erade musiksatsn­ing ska ge utdelning.
Bild: JARI VÄLITALO FÖRVÄNTANS­FULL. Gustav Zetterlund – eller Karl Zett som är hans artistnamn – hoppas att hans egenproduc­erade musiksatsn­ing ska ge utdelning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden