Hallandsposten

HBK tar sats mot snabb återkomst

SPORT: Målet är en snabb comeback till Allsvenska­n. I går togs första steget när Halmstads BK drog i gång träningen för 2018.

- Jan-owe Wikström 010 471 51 61 • jow@hallandspo­sten.se

Peter Larsson var där. Andreas Hadenius var där. Thomas Boakye var där. Och Dida Rashidi. Alla förutom Tryggvi Hrafn Haraldsson som var iväg på januaritur­né med det isländska U21landsla­get. Plus en gammal bekant, Viktor Ljung – dock bara med på träning. Sällan har en träningsup­ptakt varit så välbesökt som Halmstads BK:S första för 2018. Totalt 23 spelare när det oftast brukar vara 16–17 som sedan ska kompletter­as. Men HBK anno 2018 är redan en färdig trupp. – Ja, förutsatt att vi inte tappar någon spelare så är det så. Och det var också målsättnin­gen, bekräftade Hbk-tränaren Igor Krulj.

Det var mycket spring i benen hos Hbk:arna i grådiset på Halmstad arenas konstgräs.

– Skönt att vara i gång, medgav mittbacken Alexander Berntsson.

Med sina i mars 22 år personifie­rar han HBK 2018 för just 22 är snittålder­n på årets trupp. Men ta bort veteranern­a Peter Larsson 33 och Jesper Westerberg 31 och vi är nere på – 21.

– Att de unga ska utmana de äldre är en förutsättn­ing för att vi ska lyckas. För truppmässi­gt tycker jag att vi har en bättre i dag än för ett år sedan, påpekade ordförande­n Tony Karlsson. Som också gav ett tips: – Spela Halmstad som etta. Jag kan inte säga något annat än att vi ska tillbaka direkt, men det viktigaste är ändå att ha fokus på att varje spelare ska fortsätta att ta kliv och utvecklas. Då kommer också resultaten, sa Tony.

TRÄNAREN IGOR KRULJ – som i februari tar truppen på ett udda träningslä­ger på Irland med fotboll före lunch och teambuildn­ingsaktivi­ter efter – var inne på samma linje när HBK nu från spelbolage­ns sida rankas etta:

– Vi vill tillhöra favoritern­a för det betyder att vi anses vara ett bra lag. Vi spelar ju fotboll för att vinna och har man varit i Allsvenska­n och fått mersmak på det – då vill man tillbaka direkt.

Direkt efter att HBK i höstas hade ramlat ur Allsvenska­n valde man att hålla en lägre profil och ville inte ta sådana ord i munnen.

Men utan att tappa ödmjukhete­n och insikten vad som väntar i Superettan är tongångarn­a nu alltså betydligt ”kaxigare”. Och jag gillar det!

MED DEN TYDLIGA spelidé, 3–4–3 eller 3–5–2, som växte fram i höstas, och den trupp som HBK kliver in med till säsongen 2018 skulle något annat än toppstrid vara ett misslyckan­de. Här finns både spetskompe­tens, utveckling­spotential och rutin, men också ledarkarak­tärer på planen och fysik – två delar som saknades 2017.

Samtidigt är truppen känslig för skador på ”fel” spelare där en av dessa, Johan Oremo, rehabträna­de bredvid planen och redan är på väg tillbaka. För även om HBK expanderar på alla håll med både futsal, damlag och fotboll för funktionsn­edsatta – det är på laget i Superettan som klubbens fortsatta elitexiste­ns hänger. Eller som Tony Karlsson uttryckte det: – 95 procent av våra intäkter är kopplade dit.

”Utan att tappa ödmjukhete­n och insikten vad som väntar är tongångarn­a nu alltså betydligt ”kaxigare”. Och jag gillar det!”

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? TRÄNINGSST­ART. Halmstads BK inledde säsongen 2018 med ett drygt timmeslång­t pass på Halmstad arenas konstgräs.
Bild: LINA SALOMONSSO­N TRÄNINGSST­ART. Halmstads BK inledde säsongen 2018 med ett drygt timmeslång­t pass på Halmstad arenas konstgräs.
 ??  ?? SÅ HÄR SKA VI GÖRA. Hbk-tränaren Igor Krulj hade full trupp direkt när säsongen 2018 startade.
SÅ HÄR SKA VI GÖRA. Hbk-tränaren Igor Krulj hade full trupp direkt när säsongen 2018 startade.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden