Hallandsposten

Lydia först i Halmstad v

HALMSTAD/HELSINGBOR­G: ”ROLIGT ATT VARA ÄLDST BLAND 00:ORNA”

-

Nyårsafton 1999 tillbringa­de Lydias mamma på förlossnin­gen i Halmstad. Klockan hann dock bli tjugo över sju på nyårsdagen­s morgon innan dottern tittade ut. Därmed blev inte Lydia länets förstfödda, en pojke i Varberg hann före, men hon blev först ut i Halmstad och till sin mammas stora lycka slapp hon bli ett decemberba­rn.

– HON TYCKTE DET var jobbigt att vara sist i sin årskull och ville att jag skulle vara först. Hon har berättat att hon försökte hålla mig inne och det lyckades hon ju med, säger Lydia och skrattar.

De första sju åren bodde Lydia i Halmstad. Hon hann med nästan ett år på Jutarumssk­olan innan familjen flyttade till Qatar.

– Mina föräldrar skildes när jag var ett år och mamma träffade en ny man som var diplomat. Jag minns att det var vinter när vi lämnade Halmstad och att det var väldigt varmt i Qatar.

Lydia började i en internatio­nell skola och snabbt blev engelskan lika flytande som svenskan. Qatar var hennes hem i nästan tre års tid innan familjen återvände till Sverige.

– Visst är det kul att ha fått bo och leva i Qatar, det var en helt annan värld. Men efter två och ett halvt år kände jag att jag inte orkade vara kvar. Det var väldigt varmt och allt var så instängt. Det finns områden som man får vara på och mellan dem tar man sig med bil, man kan inte gå runt som man vill. Bostadsomr­ådena är inhägnade, skolan inhägnad och ska man shoppa är där också inhägnat, berättar hon.

Det var med andra ord en kontrast jämfört med åren i Halmstad då familjen bodde i en villa i Söndrum.

– Jag älskade att bo där, det var jättefint och så mycket att göra. Jag var ute väldigt mycket som liten och jag kommer ihåg att vi var på stranden väldigt ofta. Man kan gå väldigt långt ut i vattnet utan att det blir djupt och det gillar jag, säger Lydia och tillägger att eftersom hennes pappa bor kvar i Halmstad blir det några besök per år i den gamla hemstaden.

MEN ÅTERKOMSTE­N TILL Sverige innebar inte att familjen återvände till Halmstad.

– Det fanns ingen internatio­nell skola i Halmstad så valet stod mellan Malmö, Lund och Helsingbor­g och mamma ville inte bo i en stor stad igen så det blev Helsingbor­g.

När Lydia kom till Qatar fick hon gå upp två årskurser och när hon kom hem till Sverige igen fick hon gå ner en årskurs. Det innebär att

Lydia Duval var första bebisen på Halmstad BB år 2000. Sedan dess har livet fört henne från Halmstad till Helsingbor­g, via Mellanöste­rn. – Jag älskar att resa och träffa människor och en dröm är att få bli diplomat, säger hon.

Bor: Lägenhet i Helsingbor­g, uppvuxen i bland annat Halmstad och Qatar.

Familj: Sambo, mamma i Ödåkra och pappa i Halmstad.

Ålder: Fyllde 18 år den 1 januari.

Gör: Pluggar sista året på Thoren Business School.

Intressen: Att vara aktiv, rida, djur och att resa. Senaste året har Lydia varit i Tyskland, Frankrike, Turkiet och Kanada.

Kuriosa: När Lydia bodde i Qatar förälskade hon sig i en gathund som hon tog hand om och som fick följa med familjen hem till Sverige. hon, trots att hon är född tidigt på året, alltid har varit yngst i sin klass.

– Här i Sverige har jag alltid gått i samma klass som 99:orna, säger hon.

 ??  ?? BARA NOLLOR OCH ETTOR. Lydia Duval, först ut i Halmstad när 1999 blev 2000, får ofta kommentare­r om sitt personnumm­er – 000101.
BARA NOLLOR OCH ETTOR. Lydia Duval, först ut i Halmstad när 1999 blev 2000, får ofta kommentare­r om sitt personnumm­er – 000101.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden