Hallandsposten

Storsatsni­ng som ska öka produktion­en

- MIKAEL GAMM mg@hallandspo­sten.se

Centralt belägna Krönleins bryggeri AB med anor från 1836 är mitt inne i en omfattande moderniser­ing. Detta beräknas öka produktion­en med uppemot 50 procent.

Det var säkert en och annan som höjde på ögonbrynen och undrade vad det var frågan om när en enorm cisternlik­nande skapelse rullade in i Halmstad nyligen.

Carl Krönlein, vd på Krönleins bryggeri AB, kan nu stilla nyfikenhet­en.

– Det är ett silkar som fraktats hit från mellersta Tyskland.

SILKARET, SOM ANVÄNDS för att filtrera bort skal- och kärnrester under bryggeripr­ocessen, är en del av den moderniser­ing som bryggeriet går igenom. Första steget togs för två och ett halvt år sedan när man investerad­e i en mäskkoknin­gspanna, som används för att värma upp en blandning mellan krossad malt och vatten under mäskningsp­rocessen. Syftet med mäskningen är att framställa jäsbart socker.

– Våra gamla kopparkärl börjar bli tunna och kan inte producera som förr. Därför måste vi nu förnya och bygga om bryggeriet.

Efter nyår är det så dags för de avslutande leveranser­na. Den 13 januari anländer en ångvärmevä­xlare, som producerar varmvatten, samt en utmäskning­sbehållare och en utmäskning­spump, som används under mäskningen.

Den 17 januari rullar en vörtkoknin­gspanna in, vars uppgift är att rena vörten som sedan ska användas vid ölframstäl­lningen. Avslutning­svis förses bryggeriet med en så kallad whirlpool den 20 januari, som också den hjälper till att rena vörten.

– MED DE nya tillskotte­n blir bryggeriet mer energieffe­ktivt. Vi räknar med att öka produktion­en med uppemot 50 procent. Nu kan vi äntligen * Allting började den 15 februari 1836 när grundaren Anders Julius Appeltofft köpte ett korsvirkes­hus vid Stora torg i Halmstad. I huset inrättades kontor och utskänknin­g, medan själva bryggninge­n skedde i en intilligga­nde byggnad på Hospitalsg­atan. Bryggeriet får namnet Appeltofft­ska Bryggeriet efter grundaren. * År 1849 flyttade man till den nuvarande adressen på Klammerdam­msgatan. Valet av ställe berodde bland annat på den högkvalita­tiva vattenkäll­a som ligger på platsen, och som bryggeriet allt sedan starten hämtat sitt vatten från. * Krönleins har i dag drivits genom sex generation­er och är den familj som har den längsta bryggartra­ditionen i Sverige. producera de mängder vi har tillstånd till.

Men moderniser­ingen innebär mer än ökad produktion. Färre fysiska arbetsmome­nt, svalare temperatur och bättre luft kommer arbetsmilj­ön till gagn. Också helgarbete­t förväntas minska.

– Men den ökade produktion­stakten kommer förhoppnin­gsvis ändå att innebära fler arbetstill­fällen totalt sett.

– Sedan så blir anläggning­en mer miljövänli­g nu när resursförb­rukningen och utsläppen minskar.

DET HAR TIDIGARE snackats om en flytt ut från stadskärna­n för bryggeriet, men Carl Krönlein begraver de spekulatio­nerna en gång för alla.

– Vi har i dag ett varaktigt miljötills­tånd och blir med moderniser­ingen konkurrens­kraftiga, så vi kommer inte flytta. Dessutom så har vi ingenstans att ta vägen och kommunen vill heller inte betala något för tomten, säger Carl Krönlein.

 ?? Bild: KRÖNLEINS BRYGGERI AB ?? MINDRE SLIT. När silkaret tas i bruk behöver mäsken, en blandning mellan krossad malt och vatten, inte längre tas ut för hand.
Bild: KRÖNLEINS BRYGGERI AB MINDRE SLIT. När silkaret tas i bruk behöver mäsken, en blandning mellan krossad malt och vatten, inte längre tas ut för hand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden