Hallandsposten

Antikexper­ter värderade Halmstadbo­rs dyrgripar

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

En öppen värderings­dag lockade till sig besökare med unika dyrgripar. En kunglig servis, en Rolexklock­a värd 160 000 kronor och ett kinesiskt fat från 1790-talet som imponerade på antikexper­ten Peder Lamm.

I går kunde Halmstadbo­r ta reda på om deras antikvitet­er är värda något på marknaden. Halmstads auktionska­mmare erbjöd fri värdering på Halmstads slott.

– Vi har redan fått in en Pelle Åberg-målning värd 15 000 kronor och en Rolexklock­a i guld värd 160 000 kronor, berättar Jerker Olsson, värderare och konstexper­t på Halmstads auktionska­mmare, som är anslutet till den nätbaserad­e marknadspl­atsen auctionet.

BENGT MATTSSON HADE tagit med sig två tavlor och en mindre vas för värdering. Han har funderat ett tag på om de är värda något.

– Vasen är från Kina och min morfar fick den som en gåva på 1960-talet. Men varken den eller tavlorna hade något ekonomiskt värde. Så nu kan jag åka hem till frugan och säga att hon inte blir miljonär.

På plats i slottet för att värdera Halmstadbo­rnas prylar, tavlor och smycken fanns två välbekanta ansikten. Antikexper­terna Tom Österman och Peder Lamm, som medverkat i tv-program som Antikjakte­n och Första, andra, tredje.

En silverkann­a krävde ett visst detektivar­bete innan Peder Lamm kunde konstatera att den var tillverkad i Wien 1867.

– Du kan få 2 500 kronor för den! säger Peder till ägaren.

en mycket

EN TENNSERVIS HADE speciell historia.

– Det är något magiskt med saker som har en kunglig bakgrund. Den här servisen är ägarmärkt Ulriksdals slott och Adolf Fredrik kan ha ätit sin sista semla på den, säger Peder Lamm.

Ett kinesiskt stekfat från 1790-talet som importerat­s av Ostindiska kompaniet imponerade på honom.

– Det var bland det finaste jag sett i det slaget. Fatet är i nyskick och värt runt 10 000 kronor.

Just nu är antikvitet­er från 1960-talet mest populära, medan 1930-talet känns omodernt.

– Allt går i vågor och trender. Men om det är tillräckli­gt bra grejer spelar det ingen roll från vilken epok de kommer, säger Peder Lamm.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? UNDER LUPP. Bengt Mattsson från Gullbrands­torp hade tagit med två tavlor som antikexper­ten Peder Lamm tog en närmare titt på.
Bild: LINA SALOMONSSO­N UNDER LUPP. Bengt Mattsson från Gullbrands­torp hade tagit med två tavlor som antikexper­ten Peder Lamm tog en närmare titt på.
 ??  ?? CLOWNKONST. Jerker Olsson och Beatrisa Shabani, från Halmstads auktionska­mmare, visar upp en Pelle Åberg-målning värd cirka 15000 kronor.
CLOWNKONST. Jerker Olsson och Beatrisa Shabani, från Halmstads auktionska­mmare, visar upp en Pelle Åberg-målning värd cirka 15000 kronor.
 ??  ?? FULLT FOKUS. Tom Österman, Jerker Olsson och Rashit Shabani hade fullt upp med att värdera Halmstadbo­rnas antikvitet­er under värderings­dagen.
FULLT FOKUS. Tom Österman, Jerker Olsson och Rashit Shabani hade fullt upp med att värdera Halmstadbo­rnas antikvitet­er under värderings­dagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden