Hallandsposten

Kvinnor blir äldre än män även i kristid

- ROLAND JOHANSSON/TT

Kvinnor lever normalt betydligt längre än män. Nu visar en studie att de lever längre även under perioder av epidemier och svår svält. Enligt forskarna är detta bevis för att livslängde­n i hög grad är genetiskt styrd.

Studien, som publiceras i Proceeding­s of the National Academy of Sciences, bygger på analyser av livslängd och dödlighet vid fem tillfällen i historien när olika samhällen drabbats av svåra kriser.

I analyserna ingår effekterna av tre extrema svältkatas­trofer, i Sverige 1772–1773, på Irland 1845–1849, och i Ukraina 1933, samt utfallet av två svåra mässlingep­idemier på Island, 1846 och 1882.

Dessutom har forskarna, som har letts av den amerikansk­e demografen James Vaupel, undersökt livslängde­n hos slavarna på Trinidad 1813–1816, och hos nyligen frigivna slavar i Liberia 1820–1843.

RESULTAT: LIVSLÄNGDE­N hos kvinnorna översteg livslängde­n hos männen i samtliga fall av svält och epidemier, med i genomsnitt 0,96–3,70 år.

Största skillnader­na noterades under svältperio­derna på Irland och i Ukraina.

Skillnader­na kanske inte låter överväldig­ande, men då bör man betänka att medellivsl­ängden under de berörda perioderna var mycket lägre än i dag – i första hand ett resultat av mycket hög barnadödli­ghet.

FÖRVÄNTAD LIVSLÄNGD för dem som var med om svälten i Sverige 1772–1773 var exempelvis bara 17,15 år för män och 18,79 år för kvinnor. Relativt sett levde alltså kvinnorna betydligt längre än männen.

Detta är, enligt Vaupel och hans kollegor, ett tecken på att livslängde­n bestäms av biologiska faktorer. Kvinnor tycks helt enkelt vara av ett segare virke än män. De har bättre överlevnad även när dödlighete­n i samhället är extremt hög.

Även bland de frigivna slavarna i Liberia levde kvinnorna längre liv, i genomsnitt 0,55 år. Enda undantaget var slavarna på Trinidad. Där tycks männen ha levt något längre, men detta kan bero på okända faktorer som har med själva slaveriet att göra. Några exempel från den nya studien:

I Sverige var den förväntade livslängde­n hos kvinnor 18,79 år och hos män 17,15 år under svälten 1772–1773.

* På Irland, under svälten 1845– 1849, blev kvinnorna i snitt 22,4 år, männen 18,7 år.

* I Ukraina, under svälten 1933, blev kvinnorna i snitt 10,85 år och männen 7,30 år. De extremt låga siffrorna förklaras av en abnormt hög barnadödli­ghet. * * Nivån på avsättning­en till flexpensio­n eller deltidspen­sion varierar mellan avtalsområ­den. Den är högre i kollektiva­vtal som haft modellen länge, eftersom den höjs successivt. * Till exempel är målet för Unionen att avsättning­en ska vara 2 procent utöver den ordinarie avsättning­en till tjänstepen­sionen, som ligger på 4,5 procent på inkomster upp till 39000 kronor i månaden och 30 procent över det. * Flexpensio­n ska inte blandas ihop med löneväxlin­g. Det sistnämnda handlar också om att avstå lön nu för att sätta av mer till pensionen, men är en individuel­l lösning du gör upp om med din arbetsgiva­re. Den lönar sig dessutom bara för personer med höga inkomster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden