Hallandsposten

”Kraftig ökning av detonation­er”

- ERIKA NEKHAM/TT

Det var en handgranat som dödade en man vid tunnelbane­stationen i Vårby gård söder om Stockholm, misstänker polisen. Detonation­er med handgranat­er har ökat kraftigt de senaste åren – från några per år till några varje månad. Polisen ser en ökad hänsynslös­het i användning­en av vapnen.

Under 2016 detonerade i snitt tre handgranat­er i månaden i Sverige, enligt forskaren Manne Gerell vid Malmö universite­t, som studerar gängvåld.

– Det är fortfarand­e relativt ovanligt om man jämför med alla andra typer av våld, men det är en ganska dramatisk ökning som vi sett. Handgranat­er har förekommit under en lång tid i Sverige, men då har det varit några om året, och det har ökat till att vara några gånger i månaden i stället, säger Gerell.

EN MAN i 60-årsåldern avled och en kvinna i 45-årsåldern skadades efter en explosion vid tunnelbane­stationen Vårby gård på söndagen. Enligt uppgifter till TT passerade mannen platsen på cykel när han hittade vad polisen misstänker var en * 2017 (fram till 2/12) beslagtog polisen totalt 43 handgranat­er – 21 av dessa var detonerade. Allra flest, 23 stycken, fanns i Stockholms­regionen. * 2016 beslagtog polisen 55 handgranat­er, varav 35 var detonerade. Även då var de flest i Stockholms­regionen med 22 stycken. I region Syd beslagtogs 15 handgranat­er. * 2015 beslagtogs 45 handgranat­er, 10 var detonerade. Det året hittades flest i region Syd, 26 stycken. handgranat. Mannen ska ha plockat upp den, varpå den exploderat och skadade honom så svårt att han senare avled. Händelsen är rubricerad som mord alternativ­t dråp, men det finns ingen misstänkt.

Polisen har de senaste åren sett en ökning av användning av handgranat­er i kriminella kretsar.

– Vi gör bedömninge­n att det beror på att det finns en tillgång, det är relativt enkelt att komma åt handgranat­er och är lågt pris på dem. Det finns många konflikter mellan konkurrera­nde gäng och individer i kriminell miljö. Det har också blivit en typ av trend, några har börjat använda detta och andra har följt efter, säger Linda Staaf, chef vid underrätte­lseenheten vid Nationella operativa avdelninge­n hos polisen.

OFTA LIGGER JUST kriminella konflikter bakom, men de har också använts vid attacker mot exempelvis myndighete­r.

Linda Staaf har inga exakta siffror, men säger att det även tidigare hittats handgranat­er vid platser där det rör sig mycket människor.

– I något fall har det hittats i en park, i ett annat på en trottoar.

Rent generellt är dock risken liten att någon utomståend­e skadas av den här typen av vapenanvän­dning, säger Linda Staaf. Men hon slås av den allt större likgiltigh­et som gärningsmä­nnen visar.

– Den här likgiltigh­eten och hänsynslös­heten att andra drabbas, och även att man själv drabbas, den bedömer jag högre i dag, säger hon.

Polisen i region Stockholm inledde förra året en insats kallad Max, som syftar till att minska antalet skjutvapen och få bort handgranat­erna helt.

”Vi har sett våldsdåd ske på ett sätt där det finns en risk för allmänhete­n att skadas. I går avled en man när han plockade upp vad vi i nuläget antar är en handgranat. Det kan vi aldrig acceptera”, säger Jan Evensson, polismästa­re i region Stockholm, i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden