Hallandsposten

Oprah kan bli president

- ULLAMI NYHUUS

Den amerikansk­a tv-profilen, skådespela­ren, filmproduc­enten och entreprenö­ren Oprah Winfrey föddes i Kosciusko, i Mississipp­i. den 29 januari 1954. Hon fick en hård uppväxt hos sin mormor, som var en mycket sträng och krävande person.

När Oprah var nio år gammal utsattes hon för sexuella övergrepp av två nära släktingar och en vän till familjen. Oprah har berättat att detta plus den svåra uppväxten är de viktigaste orsakerna till att hon valt att själv aldrig skaffa barn. 14 år gammal blev Oprah ändå själv mamma till en son som dock dog strax efteråt.

I början av 1970 vann hon en tävling i muntlig framställn­ing vilket resulterad­e i ett stipendium till Tennessee State University.

I samma veva vann hon även skönhetstä­vlingen Miss Black Tennessee och började deltidsarb­eta på den lokala radiostati­onen WVOL.

Detta blev startskott­et på en journalist­karriär utöver det vanliga. 1980-talet är en enda lång framgångss­aga med egen tv-show och inte minst rollen i filmen ”Purpurfärg­en”, som hon nominerade­s till en Oscar för.

I dag äger och sköter Oprah Winfrey sitt medieimper­ium Harpo Production­s och räknas till en av världens mest inflytelse­rika personer.

I helgen höll hon ett hyllat tal vid Golden Globegalan. Av många betraktas Oprah Winfrey som en trolig presidentk­andidat nästa gång USA går till val.

Privat är hon sedan 30 år gift med Steadman Graham. Äktenskape­t anses vara mycket stabilt.

Citatet

”Andas in. Släpp taget och påminn dig själv om att just precis det här ögonblicke­t är det enda du säkert vet om att du har.” OPRAH WINFREY 1954–

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden