Hallandsposten

Jeppsson gladde i genrep

- CARL GÖRANSSON/TT

Simon Jeppsson imponerade framåt och Mikael Appelgren var vass i comebacken i målet. Sverige vann Em-genrepet mot Ungern med 31–29.

Simon Jeppsson mästerskap­sdebuterad­e i VM för ett år sedan och kan vara redo för sitt stora genombrott i EM. I alla fall att döma av genrepet mot Ungern i Partille.

22-åringen började på bänken, men kom in och spelade respektlös­t och med sylvasst distanssky­tte. När den drygt två meter långe Jeppsson prickade in 18–14, och därmed satte punkt för den böljande målfesten i första halvlek, var det skåningens sjätte mål i matchen.

– Det flyter på bra och vi fick en ”go” start i matchen, ”Äpplet” var fantastisk i målet, sade Jeppsson i paus till TV3.

”Äpplet”, ja. Målvaktsst­järnan Mikael Appelgren fanns inte med i det oavgjorda mötet i Jönköping i lördags, på grund av några småskavank­er. Nu visade Appelgren direkt att han ska vara förstavale­t mellan stolparna när Sverige inleder EM mot Island i Split på fredag. Appelgren radade upp vassa räddningar i matchinled­ningen och hade stor del i att Sverige gick ifrån till 7–2 redan efter tio minuter.

Med bara fyra dagar kvar till EM valde båda lagen att lufta sina trupper en hel del – och det svängde rejält. Sveriges tidiga femmålsled­ning blev uppäten av Ungern, innan Sverige drog ifrån igen.

Direkt i andra halvlek ersattes Mikael Appelgren av Andreas Palicka. Men Palicka var inlednings­vis inte lika lyckosam som Appelgren, samtidigt som det svenska anfallsspe­let började halta.

Med kvarten kvar var Ungern ikapp igen vid 23–23. Jesper Nielsen blev samtidigt utvisad, men Sverige kunde trots det koppla greppet på nytt tack vare några fina anfall varvat med ett par Palickaräd­dningar. Det blev tredje gången gillt. När jätten Jeppsson hoppade upp och klippte in 29–26 – hans åttonde mål – med drygt fyra minuter kvar kunde inte Ungern resa sig.

Sverige reser till Kroatien på onsdag för att slipa på de sista detaljerna inför EM.