Hallandsposten

Oprah hyllas för sitt tal på Golden Globe

NÖJE: HÖGLJUDDA OCH TYSTA PÅ PROTESTER PÅ GOLDEN GLOBE

- SARA HALDERT/TT

Hollywood använde Golden Globe-galan till att tala med en röst och förklara krig mot filmindust­rins maktmissbr­uk och sexuella trakasseri­er. Därmed drog årets galasäsong igång med en ovanligt allvarlig underton. – En ny dag väntar i horisonten, sade Oprah Winfrey i sitt tacktal.

Filmdramat Three billboards outside Ebbing, Missouri och tvserien Big little lies blev galans stora prisvinnar­e med fyra statyetter vardera. Men på ett sätt spelade priserna andrafiole­n – det högsta ropet kom från de Hollywoods­tjärnor som uppmanade till förändring, läkande och vikten av att se framåt efter den världsomsp­ännande metoo-rörelsen.

SKÅDESPELA­REN OCH tv-mogulen Oprah Winfrey tog som första svarta kvinna emot hederspris­et Cecil B Demille Award för sina insatser inom underhålln­ingsindust­rin. I sitt brandtal sade hon bland annat:

– Att säga sin sanning är det viktigaste verktyg vi alla har. Alldeles för länge har kvinnor inte blivit hörda, eller trodda, när de vågat vittna om dessa mäns makt. Men dessa mäns tid är över nu. Den är över!

Hon vände sig även direkt till alla unga flickor och sade:

– Jag vill att alla flickor som ser det här ska veta att en ny dag väntar i horisonten! Och när den nya dagen äntligen gryr, är det för att enastående kvinnor och några riktigt fenomenala män strider för att

försäkra att de blir de ledarna i en tid där ingen någonsin igen behöver säga me too.

FILMELITEN ANVÄNDE även röda mattan till att markera. I stället för de vanligtvis färgglada kreationer­na valde många att bära helsvarta kläder i en tyst modeprotes­t mot filmmagnat­en Harvey Weinstein och andra som tvingats ned från filmtronen efter höstens avslöjande­n om sexuella trakasseri­er och maktmissbr­uk i branschen.

– Nu är folk medvetna om maktbalans­en. Den finns överallt och har lett till övergrepp inom vår industri, sade en svartklädd Meryl Streep på just röda mattan.

Inga kvinnliga regissörer var nominerade i regikatego­rin i år, vilket uppmärksam­mades av bland andra Natalie Portman, Jessica Chastain och Barbra Streisand. Senast – och enda gången – en kvinnlig regissör tog hem det priset var när just Streisand vann för Yentl för mer än 30 år sedan.

– Hörde jag rätt, är jag den enda kvinna som vunnit regipriset? Vet ni, det var 1984? 34 år sedan? Hörni, tiden är ute, sade hon när hon delade ut pris för bästa film.

MÅNGA AV GALANS övriga priser gick dock till filmer och tv-serier som berättar kvinnors historier, som Big little lies, The handmaid’s tale, Lady bird och Three billboards outside Ebbing, Missouri. Frances Mcdormand vann i kategorin bästa kvinnliga huvudroll för just Three billboards och i sitt tacktal sa hon:

– Jag håller mina åsikter för mig själv, men det var fint att vara här i kväll och vara en del av det tektoniska skiftet i vår branschs maktstrukt­urer.

 ?? Bild: PAUL DRINKWATER ?? HEDERSPRIS. Oprah Winfrey tog emot hederspris­et Cecil B Demille Award.
Bild: PAUL DRINKWATER HEDERSPRIS. Oprah Winfrey tog emot hederspris­et Cecil B Demille Award.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden