Hallandsposten

Det är den välbärgade medelklass­en i innerstäde­rna som får sina hyror subvention­erade.

BOSTAD. ”Näst bombning är hyresregle­ringar det säkraste sättet att förstöra en stad.” Citatet härstammar från ekonomen Assar Lindbeck.

-

LEDARE HP 9/1. Det kommer väl till pass när man läser ekonomihis­torikern Jan Jörnmarks artikelser­ie i Dagens industri (26-30/12). Jörnmark har tillsamman­s med kulturgeog­rafen Patrik Sjöberg tagit fram kartor som visar hur bostadsmar­knaderna i Stockholm, Göteborg och Malmö påverkats av hyresregle­ringen, som fram till 1969 även inkluderad­e bostadsrät­ter och villor.

BILDERNA ÄR SLÅENDE. Fram till 1980 tömdes storstäder­nas stadskärno­r på invånare. De äldre och centralt belägna husen förföll och blev mindre attraktiva, eftersom hyrorna sjunkit under lång tid. Istället växte förorterna och deras centrum. Den engelska termen är ”urban sprawl”, utglesning. Effekterna är bland annat ökat bilberoend­e, dyra investerin­gar i infrastruk­tur och dåligt resursutny­ttjande.

Runt 1980 vände utveckling­en, och accelerera­des sedan av avreglerin­gar på 1990-talet. 1992-1994 upphörde byggsubven­tionerna, och ett marknadsst­yrt byggande följde. Men hyresregle­ringen blev kvar, och hyresmarkn­aden kunde därmed inte använda sig av marknadsme­kanismerna. Istället blev det bostadsrät­ten som fångade upp signalerna om hur och var folk ville bo.

Resultatet blev att städerna återuppväc­ktes, och att de blev drivande i den strukturom­vandling som skett i hela Sveriges ekonomi de senaste decenniern­a. De nedlagda bruken i slutet av 1960-talet ersattes av mer kunskapsin­tensiva eller tjänsteori­enterade jobb i städerna, som blev tillväxtmo­torer för hela Sverige.

DEN PRISUPPGÅN­G på bostadsrät­ter som vi sett sedan 1990-talet är därför enligt Jan Jörnmark inte en bostadsbub­bla, utan en sund återhämtni­ng från de reglerings­mässiga bombmattor 1900-talets politiker fällde över städerna.

Ändå är det den fungerande marknaden som ska regleras, nu när bostadsbri­sten återigen är skriande. Reformer, som de två amortering­skraven, riskerar att försvåra förtätning­en av städerna och förhindra ytterligar­e tillväxt.

Några reformer av hyresregle­ringen är däremot inte planerade. Idén om att bruksvärde­ssystemet skyddar vanliga hyresgäste­r från giriga fastighets­kapitalist­er är alltjämt närvarande, trots att all fakta pekar i motsatt riktning: det är den välbärgade medelklass­en i de återuppliv­ade innerstäde­rna som får sina hyror subvention­erade av förfalland­e miljonprog­ramsbostäd­er.

De centrala städerna riskerar återigen att regleras sönder, och den roll som de fyller i Sveriges ekonomi försvagas. Ökad utglesning innebär också att stadens klimatavtr­yck ökar, och att infrastruk­turen blir dyrare.

Ändå kommer bostadsbri­sten i såväl stora som små städer att bestå, eftersom den i grunden beror på hyresregle­ringen. Efter 70 år är det fortfarand­e ett pålitligt sätt att förstöra en stad.

Ökad utglesning innebär också att stadens klimatavtr­yck ökar, och att infrastruk­turen blir dyrare.

 ??  ??
 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT/ARKIV ?? UTSPRITT. Fram till 1980 glesades framför allt Sveriges storstäder ut medan stadskärno­rna tömdes. Bilden är från Spånga.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT/ARKIV UTSPRITT. Fram till 1980 glesades framför allt Sveriges storstäder ut medan stadskärno­rna tömdes. Bilden är från Spånga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden