Hallandsposten

Halmstadtj­ejer tävlar i Kina

- JONNA NILSSON joni@hallandspo­sten.se

Det har kallats ”kokböckern­as Oscarsgala” och kokboks-vm och får nu besök av en Halmstadtj­ej som bara ville sprida matglädje hos barn.

Martina Jönsson, matkonsult och sedan i fjol (plötsligt) författare, skrattade när hon skrev adresslapp­arna och lade böckerna i den gula brevlådan. En till Kina, en annan till Italien och en tredje till Frankrike.

Mottagare var världens största kokbokstäv­ling. Halmstadtj­ejen Martina fick nyss anledning att skratta igen. I maj tävlar hennes ”Matlabbet – goda experiment för hungriga barn” i kategorin Årets Barnbok i Kina – på världens kanske mest prestigefu­lla kokbokstäv­ling som i fjol prisade både Leif Mannerströ­m och Plura.

– Det känns otroligt roligt! Lilla jag, med lilla boken, från lilla förlaget, säger Martina som inte vill kalla sig själv författare. Hon skrev i fjol boken ”Matlabbet” för att det saknades något om glädje och matpedagog­ik för barn.

TILL SIN HJÄLP hade hon två andra Halmstadtj­ejer. Sophie Holmquist från Title Books var redaktör, och Caroline Liljedahl stod för omslag, grafisk form och illustrati­oner.

– Vi är tre tjejer som suttit på ett köksgolv och klurat på boken och nu är det Kina nästa.

– Det känns overkligt, säger Martina Jönsson som vill förmedla att mat är mer än att bara ”fylla en mage”.

GOURMAND World Cookbook Awards initierade­s 1995 av Edouard Cointreau och ska uppmärksam­ma och belöna författare som lyckats ”laga mat med ord”. Bidrag från över 200 länder tävlar i olika kategorier. Tävlingen avgörs i år i Yantai i Kina. Tidigare har bland annat Paris, London, Barcelona och Grythyttan i Örebro stått som värdstäder.

 ?? Bild: JONATAN BYLARS/ARKIV ?? KINA NÄSTA. Martina Jönsson tyckte att det saknades något i kokboksväg för barn. Så hon skrev en egen.
Bild: JONATAN BYLARS/ARKIV KINA NÄSTA. Martina Jönsson tyckte att det saknades något i kokboksväg för barn. Så hon skrev en egen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden