Hallandsposten

Johannes Brost-pris föreslås

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Gör om Laholms kulturpris till ett kulturstip­endium som delas ut till minne av hedersmedb­orgaren Johannes Brost. Det skriver Laholms tidigare kommunchef Nils Danred i ett förslag.

Kultstipen­diet ska gå till en ung kulturpers­on som bor eller verkar i Laholm, föreslår Nils Danred.

– Jag tycker att Laholms kommun ska hålla Johannes Brosts namn levande. Han har betytt väldigt mycket för Laholm, säger han.

Skådespela­ren Johannes Brost dog i cancer förra veckan.

– Han har förlagt många grejor hit, som senast teatern på Skottorps slott med Görel Crona och han var med vid 400-årsjubilee­t för freden i Knäred. Han har alltid ställt upp

”Johannes Brost har betytt väldigt mycket för Laholm.” NILS DANRED laholmare

och har på många sätt visat att han uppskattar Laholm mycket. En väldigt trevlig och ödmjuk människa, säger Nils Danred.

Danred tycker att kommunens båda hedersmedb­orgare borde uppmärksam­mas mer. Han har en motsvarand­e idé om priset till årets förening. Det borde omvandlas till ett stipendium till en ung, lovande idrottare från Laholm i Björn Hellbergs namn.

– Kulturpris­et och föreningsp­riset har delats ut i många år. Jag tycker att man ska uppskatta de unga laholmare som visar att de har ambitioner att utvecklas, säger Nils Danred.

Det finns redan ett pris i Brosts namn. Föreningen Gamla Laholm förvaltar Johannes Brosts stipendief­ond, som sedan 2001 har delats ut vid tre tillfällen till unga scenaktöre­r med anknytning till södra Halland.

–Kommunen var med och instiftade den, säger Roy Karlsson, ordförande i Gamla Laholm, som i dagarna påmint om detta i ett brev till kommunstyr­elsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden