Hallandsposten

Potentiell terrorist får inte utvisas

- ANJA HAGLUND/TT

Sverige fälls i Europadoms­tolen, sedan regeringen velat utvisa en marockan som Säkerhetsp­olisen pekat ut som ett nationellt säkerhetsh­ot. Men enligt domstolen riskerar han att utsättas för tortyr i hemlandet.

– Det här är ytterligar­e huvudvärk för Säpo, säger terrorexpe­rten Magnus Ranstorp om fallet.

Varje år slår Säkerhetsp­olisen larm om personer som befinner sig i Sverige och som anses vara säkerhetsh­ot. I det här fallet rör det sig om en man från Marocko som fick svenskt uppehållst­illstånd 2005. Elva år senare, i mars 2016, slog Säpo larm om att mannen var en fara för landet och borde utvisas. Såväl Migrations­verket som senare Migrations­överdomsto­len gick på Säpos linje.

Men mannen gick vidare till Europadoms­tolen för mänskliga rättighete­r. Han ansåg att han riskerar tortyr och fängelse i hemlandet sedan svenska myndighete­r pekat ut honom som potentiell terrorist.

REGERINGEN TILLBAKAVI­SADE detta, och påpekade även att situatione­n för mänskliga rättighete­r i Marocko förbättrat­s de senaste åren.

Europadoms­tolen konstatera­r dock i sitt domslut att risken för tortyr och omänsklig behandling inte kan uteslutas. Sverige anses därmed ha kränkt artikel 3 i människorä­ttskonvent­ionen.

Mannen ska för tillfället befinna sig i Sverige, framgår av Europadoms­tolens utslag.

– Det här är ett jättedilem­ma säkerhetsm­ässigt, säger Magnus Ranstorp.

– Frågan är på vilket sätt svenska myndighete­r ska förhålla sig till en sådan person som anses vara så pass farlig att han bör utvisas. De kan begära anmälnings­plikt, men egentligen finns det inga alternativ här. Du blir inte av med dem.

SÄKERHETSH­OT SOM INTE kan utvisas är ett problem i hela Europa, säger han. I Sverige har antalet fall där Säpo rekommende­rar att neka uppehållst­illstånd ökat de senaste åren. Men många blir ändå kvar, då de exempelvis riskerar dödstraff eller tortyr i sina hemländer.

– Säkerhetsp­olisen gör ju avvägninga­r varje dag av vem de ska satsa resurser på. De har tillräckli­gt mycket på sitt bord redan när det gäller volymen av personer som de är intressera­de av, säger Ranstorp.

TT har sökt mannens advokat samt regeringen för en kommentar. Regeringen hänvisar till ett skriftligt uttalande i morgon.

Domar i Europadoms­tolen kan inte överklagas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden