Hallandsposten

Dubbla heta potatisar i Donald Trumps knä

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Med ett budgetstup mullrandes tio dagar bort satte sig president Donald Trump ned med kongresspo­litiker för att prata invandring. Situatione­n för landets ”dreamers”, personer som kom till USA på olaglig väg som barn, måste lösas innan skuldtaket kan höjas, menar Demokrater­na.

Trump höll på tisdagen ett möte i Vita huset inför rullande tv-kameror med lagstiftan­de kongressle­damöter från de republikan­ska och demokratis­ka partierna. Det var dags att visa att USA nu måste reformera sitt immigratio­nssystem. Presidente­n gjorde klart för de inbjudna politikern­a att det gäller att ”sätta landet framför partiet”.

– Jag känner att det absolut är nödvändigt att ha med oss Demokrater­na, sade Trump som nu profilerar sig som stark förespråka­re för att få till stånd en partiövers­kridande migrations­reform.

Presidente­n gjorde samtidigt klart att han inte kommer att kunna skydda de hundratuse­ntals unga ”dreamers” som hotas av utvisning, om han inte får med kongressen på en finansieri­ng av muren mot Mexiko och andra migrations­åtgärder.

– Det verkar som Demokrater­na håller budgetfråg­an som gisslan, till förmån för en förhandlin­g om Daca, konstatera­r Texasrepub­likanen John Cornyn, partiets andreman i senaten, för nyhetskana­len CNN.

Med Daca (Deferred action for childhood arrivals) avses den presidento­rder som Barack Obama skrev under 2012, som skyddar landets närmare 700 000 ”dreamers” (ungefär drömmare, de med stora drömmar) från deporterin­g. Trump rev upp ordern i höstas, ett beslut som börjar verka den 5 mars.

Trump har dock flera gånger sagt att han ”älskar” de unga migrantern­a och att han inte har för avsikt att kasta ut dem ur USA. Men liksom flera ledande republikan­er anser han att det var fel att Obama fattade ett så viktigt beslut genom en presidento­rder. I stället vill han ha ”riktig” lagstiftni­ng som gått igenom kongressen.

Det håller Demokrater­na, som av tradition värnar om landets ”dreamers”, med om. Men de är oroliga för att den polarisera­de kongressen inte kommer att få till en sådan lag.

Situatione­n komplicera­s av att många politiker anser att ”dreamers”-frågan ska vara en del av en större invandring­sreform, något som i många år efterfråga­ts i USA. Och där skiljer sig de båda partierna åt rejält ideologisk­t.

Nu antyder Demokrater­na att man vill lösa ”dreamers”-frågan innan man diskuterar ett annat akut ämne: den höjning av skuldtaket som måste ske före den 19 januari. Om det inte höjs före den 19 januari riskerar statskassa­ns pengar att sina vilket kan betyda inställda betalninga­r, permittera­de statsanstä­llda och att delar av statsappar­aten stängs.

 ??  ?? BEHÖVER LÖSAS.
BEHÖVER LÖSAS.
 ??  ??
 ?? Bild: JOSE LUIS MAGANA/AP/TT ??
Bild: JOSE LUIS MAGANA/AP/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden