Hallandsposten

Storleken beror helt enkelt på statistike­n

- Larz Lundgren Kåsör som bor i Malmö, men som mentalt aldrig lämnar sitt Halmstad

Hoppsan, nu är det ett nytt år igen med allt vad det innebär. Tänk bara på all statistik som måste ses över och förnyas. I år ska det hända stora saker. Halmstad ska växa och passera 100 000-gränsen när det gäller antalet invånare. 100 000 – det är inte dåligt. När jag började intressera mig för stans storlek låg invånarant­alet på cirka 37 000.

JAG MINNS NÄR jag var grabb och började läsa Hallandspo­sten varje dag den kom i brevlådan. Mest tid ägnade jag åt allt som skrevs om HBK och Halmia. Men jag kollade också hur det gick för Örnia och Alet. Och två lag till, trots att de kom från andra sidan Nissan – Leikin och Nyhem. Det var så klart viktigt att veta om småklubbar­na var på hugget. Ibland tog kompisen och jag cykeln ner till skogen vid Västra stranden och smet in bakvägen på Alevallen för att kolla en match. Dagen efter läste vi en notis om den i HP.

JAG LÄSTE OCKSÅ allt som skrevs om stans aktuella filmrepert­oar. På måndagar letade vi upp bioannonse­rna och diskuterad­e om det var någon premiär man inte fick missa. Ofta cyklade vi runt i centrum och kollade om det hade hängts ut nya bilder och affischer på Saga, China, Palladium, Skandia, Royal och Röda Kvarn.

Mest väntade vi på något nytt och spännande från Hollywood, helst med Burt Lancaster, Errol Flynn, Kirk Douglas, Rock Hudson eller någon annan tuffing. Sen åkte vi hem och tiggde de 1:80 som behövdes för biljetten. Det var vad det kost-ade om man kunde tänka sig att sitta på någon av de tre främsta raderna. Dagen efter premiären läste man en recension i HP, som för det mesta var vänlig.

”Just nu kan Halmstad ligga på 18:e plats med 98 743 invånare i kommunen och samtidigt på en konkurrera­nde lista på 20:e plats med 99 443 invånare i tätorten.”

HALMSTAD VAR JU en snäll liten småstad, som sov sött under större delen av året, men som blommade upp under sommaren och drog till sig tusentals turister som ville svalka sig i ett inbjudande salt hav med sköna vågor och soltorka på gyllengul sand. I dag är Halmstad en lika snäll stad som då, men den har vuxit upp till något mer, något som påminner om det kompakta livet i en kontinenta­l storstad.

Hur många invånare bor här nu året om? Ja, det beror på vem man frågar – och när man gör det. Kollar man med hjälp av Google, så hittar man flera olika alternativ från flera olika institut. Då måste man bestämma sig för om man vill få reda på om det är kommunens invånare man ska räkna – eller tätortens.

JUST NU KAN Halmstad därför ligga på 18:e plats med över 98 700 invånare i kommunen och samtidigt på en alternativ lista hamna på 20:e plats med mer än 99 440 invånare i tätorten. Och de inblandade kämparna heter bland andra Lund, Borås, Huddinge, Umeå, Nacka, Gävle och några fler.

2018 blir ett spännande år!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden