Hallandsposten

Det går inte att spara mer på skola och förskola

-

SKOLA. Senaste tiden har det rapportera­ts både om platsbrist inom förskolan och om ett enormt besparings­krav som väntar inom barn- och ungdomsför­valtningen i Halmstad.

Nu undrar jag (och säkerligen många kollegor med mig): Har ni politiker inte förstått den situation som skola och förskola befinner sig i? Om ni mot förmodan missat detta, så kommer här en liten uppdaterin­g.

DET FINNS INTE utrymme för besparinga­r, det finns inte utrymme för fler barn i barngruppe­rna. Vi är redan underbeman­nade, det är redan för stora barngruppe­r, det råder redan en enorm brist på personal – både utbildad och vikarier. Hur tänker ni att det ska gå ihop med besparinga­r på 90 miljoner kronor? Ska ni klyva oss pedagoger på mitten?

Ständigt får vi höra att Halmstad är en så ”välmående kommun”! Det finns alltså pengar men dessa ”sparas till framtiden”. Hur länge tänker ni att dessa pengar ska sparas? Och vad ska de sparas till? Nya vägbyggen?

Hur kan man inte vilja satsa allt på våra barn och elever så att de, tidigt i livet, får de bästa förutsättn­ingarna att lyckas. Inte att spara så att allt hinner gå åt skogen, både för barn och personal. För tyvärr är dit det är på väg. Genom dessa besparinga­r kommer förskolans och skolans verksamhet inte att överleva. Inom inte alltför många år kommer ni inte ha någon personal kvar, då de som arbetar i era verksamhet­er inte kommer orka. Då hjälper inga sparade pengar.

DET VORE RÄTT åt beslutsfat­tarna att stå där med skägget i brevlådan. Problemet är bara att det inte är rätt åt den personal som sliter ut sig på vägen och alla de barn och elever som inte får de förutsättn­ingar de förtjänar och har rätt till.

Så, när tänker ni börja ta tag i problemet och sluta lägga över ansvaret på oss pedagoger att lösa ständiga krissituat­ioner?

Uppgiven förskollär­are

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG/TT/ARKIV ?? UPPDATERIN­G. Signaturen "Uppgiven förskollär­are" vill påminna politikern­a om att det inte finns något utrymme för fler besparinga­r inom skola och förskola i Halmstad.
Bild: HASSE HOLMBERG/TT/ARKIV UPPDATERIN­G. Signaturen "Uppgiven förskollär­are" vill påminna politikern­a om att det inte finns något utrymme för fler besparinga­r inom skola och förskola i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden