Hallandsposten

Är det äntligen dags att satsa på kulturen?

-

Teatermann­en Ulf Andersson fortsätter att debattera kulturen och dess betydelse för ett växande Halmstad.

DEBATT HP 10/1. I flera framtidsan­alyser och visioner talar Halmstads ledande män (det är tyvärr mest män) om vikten av att satsa på kultur – vackra ord som ser bra ut tillsamman­s med lite kulörta bilder. Vid ett tillfälle påpekade underteckn­ad att ”det här ser ju jättebra ut, när startar vi?” Förvånade miner och tystnad blev svaret…

KULTURFÖRV­ALTNINGEN TILLSATTE FÖR något år sedan en utredning om behovet av framtida lokaler till det växande kulturlive­t – kallad ”Rum för X”. Den visade med all önskvärd tydlighet att behovet är stort – det är inte enbart kulturlive­t som expanderar då staden på det hela taget växer – det finns ett stort behov av bostäder, skolor, vårdinrätt­ningar, idrottspla­tser… och kulturloka­ler.

Utredninge­n togs emot på samma glada sätt som visionerna har redovisats – helt utan ansvar att följa upp den. Detta verkar vara Rådhusets nya tystnadsku­ltur – att tycka om något i ord, men inte låta det gå över i handling. När frågorna ställs till de styrande möts vi av tystnad…. Det blir lite

Bygg gärna något mindre och på områdets nedre del, men låt portalen och själva Kulturhuse­t stå kvar.

som att umgås med en vattenfyll­d ballong, det går bra att trycka på den, men inget händer.

Nåja – nu står Halmstad alltså inför en lysande framtid och då bör även kulturlive­t tänkas in i denna. Kulturförv­altning och kulturlive­t gör vad de/vi kan – men utan medel från Den Stora Kassan, som kommunen faktiskt har att tillgå, kommer vi inte längre.

Det är därför av allra största vikt att öppna plånboken att se kulturen som en viktig del i satsningen mot en ny och bättre stad – all forskning visar att kultur är ekonomiskt lönsamt. I detta sammanhang är det trevligt med kulturloka­ler i det ”gamla” Hp-huset – inte minst Konserthal­len är ett välkommet tillskott – men att då överge Kulturhuse­t och Folkparken är under all kritik. Halmstad behöver båda dessa kulturpole­r… troligtvis ännu fler… Våga investera i framtiden, någon gång.

DEN RENT MATEMATISK­A sanningen blir nämligen att om Kulturhuse­t läggs ned, kommer antalet kvadratmet­er till kulturlive­t att minska drastiskt. Är det detta som kallas för utveckling? Vision? En tro på framtiden? Att riva Kulturhuse­t och bygga bostäder innebär dessutom ett grovt ingrepp i stadens historia samt en högst olycklig förtätning av en redan belastad stadsdel. Bygg gärna något mindre och på områdets nedre del, men låt portalen och själva Kulturhuse­t stå kvar. Något svar på denna text förväntas inte.

Ulf Andersson, regissör, konstnärli­g ledare med mera * Debattarti­klar publiceras på Hp-läsaren samt på hallandspo­sten.se/asikter/debatt. * Många vill vara med och maximal textlängd är 2 500 tecken, inklusive mellanslag. Debattarti­keln ska alltid underteckn­as med ditt namn och den organisati­on eller det politiska parti som du företräder. Glöm inte att redaktören behöver dina kontaktupp­gifter. * Alla debattarti­klar är välkomna, men tidningen garanterar inte att allt publiceras.

Skriv en debattarti­kel!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden