Hallandsposten

Handlar inte om att den ena kategorin är mera värd

-

Svar till Undersköte­rskorna och transportö­rerna på akutmottag­ningen i Halmstad, 5/1.

SJUKVÅRD. På den svenska arbetsmark­naden har vi ingen statlig lönepoliti­k där staten bestämmer villkor, till exempel minimilöne­r eller vilka lönehöjnin­gar som sker.

Vi lever i en marknadsst­yrd ekonomi där löner och annat förhandlas fram mellan parter, fackföreni­ngar som företräder arbetstaga­rna å ena sidan och parter som företräder arbetsgiva­rna å andra sidan. Man gör överenskom­melser utefter olika prioriteri­ngar inom de ramar som finns. Vi har olika hänsyn att ta beroende på många och skilda faktorer.

Det innebär att det ser väldigt olika ut på arbetsmark­naden och att olika yrkeskateg­orier jobbar sida vid sida med olika villkor.

Naturligtv­is kan det upplevas som orättvist när arbetskamr­aten får mer betalt, men det är det systemet som vi har att arbeta i. Är det brist på något kostar det mer. Har den ena en längre utbildning kostar det mer att anställa den personen, och så vidare.

Det handlar alltså inte om att den ena kategorin är mera värd än den andra, för vad gjorde vi i vården utan undersköte­rskor och transportö­rer? Det är andra faktorer som styr.

Mats Eriksson (M) Stefan Bengtsson (C) Tommy Rydfeldt (L) Elisabeth Falkhaven (MP)

Niklas Mattsson (KD)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden