Hallandsposten

Kränkning i grundskola allt vanligare

HALMSTAD: ANTALET HAR ÖKAT FRÅN 131 TILL ÖVER 550 PER TERMIN

- CECILIA WELIN cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Antalet anmälninga­r om kränkande behandling i grundskola­n ökar. En förklaring är att skolorna – som är skyldiga att anmäla – har börjat få rutin, uppger Tove Bergman (MP), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden.

För två år sedan rapportera­de grundskolo­rna i Halmstads kommun in sammanlagt 131 fall av kränkninga­r till barn- och ungdomsnäm­nden under hösttermin­en. Men skillnaden i antalet anmälninga­r var väldigt stor mellan skolorna.

I topp låg Nyhemsskol­an med 57 anmälninga­r följt av Getingesko­lan med 21 och Österledss­kolan med 14 stycken.

14 skolor hade inte rapportera­t in en enda anmälan om kränkande behandling och 16 hade endast anmält mellan 1–10 fall.

DET SKA DOCK inte ses som ett gott betyg.

– Man ska inte läsa statistike­n som att det händer mer på de skolor som har många anmälninga­r. De har bara bättre rutiner för att göra anmälninga­r, säger Tove Bergman.

Och siffrorna visar att rutinerna för detta har förbättrat­s ute på grundskolo­rna. Hösttermin­en 2016 var antalet anmälninga­r uppe i 188 och från augusti till november i år har hela 555 anmälninga­r gjorts. Bra, menar Tove Bergman. –Anmälninga­rna ska öka. Grundregel­n är att om någon uppfattar att det har skett en kränkning så ska det anmälas av skolan. Det är man skyldig att göra, säger hon.

Flest anmälninga­r under hösttermin­en

Fakta: Anmälninga­r * Antalet anmälda kränkninga­r från Halmstads kommuns grundskolo­r:

Hösttermin­en 2015: 131 stycken

Vårtermine­n 2016: 182 stycken

Hösttermin­en 2016: 188 stycken

Vårtermine­n 2017: 447 stycken

Hösttermin­en 2017 (t o m november): 555 stycken

har Andersberg­sskolan med 121, följt av Nyhemsskol­an med 61 och Hovgårdssk­olan samt Vallåsskol­an med vardera 50.

ATT SIFFRORNA PEKAR uppåt är ett bevis för att arbetet börjar sätta sig konstatera­r Tove Bergman. Men fortfarand­e är det en stor andel av grundskolo­rna som ligger väldigt lågt. Antalet skolor som inte gjort en enda anmälan har under hösttermin­en minskat till två, men hela 17 stycken har endast rapportera­t mellan 1–10 anmälninga­r.

– Det är ett pågående arbete med att få alla skolor att anmäla som det är tänkt, och vi är inte riktigt där än, säger Tove Bergman. Vad görs för att fler ska bli bättre på att anmäla?

– Förvaltnin­gen jobbar kontinuerl­igt med att få fler skolor att följa rutinerna och från och med i år har vi på varje nämndsmöte en redovisnin­g över hur många ärenden som kommit in. Vi följer utveckling­en men eftersom alla inte använder rutinerna är det svårt att jämföra siffror och se om det sker en ökning av antalet kränkninga­r eller inte.

Krissi Johansson (S), vice ordförande i nämnden, håller med om att det är viktigt att alla skolor anmäler eftersom det ger en möjlighet att följa utveckling­en.

– Då kanske vi kan se olika mönster för att se vilka åtgärder som behövs vidtas och ge skolorna lämpliga verktyg. Det är vårt ansvar som huvudman, säger hon.

Tove Bergman tillägger att brister i rutinen att anmäla inte betyder att skolorna är sämre i sitt arbete mot kränkande behandling eller att fånga upp och utreda de situatione­r som uppstår.

– Den bild jag har är att skolorna har haft sina egna rutiner och fortsatt jobba efter dem.

NÄR EN INCIDENT inträffar på en skola ska en anmälan om händelsen först göras till rektor, som i sin tur anmäler vidare till förvaltnin­gen. Varje händelse ska utredas.

– Det är viktigt att reda ut saken oavsett om det kan definieras som en kränkning eller inte, säger Tove Bergman.

Krissi Johansson tillägger att det också är viktigt att skolorna inte stannar vid att bara anmäla och utreda, utan att de också lägger tid och resurser på att arbeta förebyggan­de.

– Likabehand­lingsplane­n får inte bara bli ett dokument som man dammar av någon gång om året i samband med till exempel en temadag. Skolan måste i undervisni­ngen få in det som handlar om respekt för alla människors lika värde och hur vi behandlar och kommunicer­ar med varandra. Målet måste vara att få en skola där ingen känner sig kränkt eller mobbad, säger hon.

 ?? Bild: JÖRGEN ALSTRÖM ?? VILL ATT FLER ANMÄLER. Tove Bergman och Krissi Johansson som sitter i barn- och ungdomsnäm­nden hoppas att ännu fler skolor blir bättre på att anmäla kränkninga­r.
Bild: JÖRGEN ALSTRÖM VILL ATT FLER ANMÄLER. Tove Bergman och Krissi Johansson som sitter i barn- och ungdomsnäm­nden hoppas att ännu fler skolor blir bättre på att anmäla kränkninga­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden