Hallandsposten

Mobilen slår inte ut almanackan

HALMSTAD: Busstidtab­ell, musikspela­re, miniräknar­e. Mobilen har fått allt fler funktioner. Men på ett område är konkurrens­en fortfarand­e hård.

- MIKAEL GAMM mg@hallandspo­sten.se HALMSTAD

Ska jag ta på mig långkalson­ger? Hur går det i Manchester­derbyt? När går tåget? Mobilen ger oss svar på de mest skilda frågeställ­ningarna. Men när det gäller frågor om tid och plats för jobbmöten, spinningpa­ss eller födelsedag­sfester är konkurrens­en fortsatt hård från en gammal goding: almanackan.

Svart, glittrig, blommig, stor, liten. På hylla efter hylla står almanackor av alla dess slag uppradade i Akademibok­handeln i Halmstad.

Och inte bara för syns skull som ett minne av en svunnen tid. Nej, intresset är fortfarand­e stort.

Per Gunnar Edebalk satsar på ett säkert kort.

– Jag har kört den här lilla svarta i decennier. Den är väldigt pålitlig och ryms i fickan, säger han och håller upp det stundande inköpet.

En hylla bort står Brita Sandgren Arrhenius. Hon tar upp den ena almanackan efter den andra.

– Jag letar efter en till jobbet, så jag kan skriva upp mina arbetstide­r. Men det är svårt att välja, det finns så många olika, säger hon.

INGELA ÅQUIST, bokhandlar­e på Akademibok­handeln, förklarar att efterfråga­n är stor.

– Vi säljer almanackor som aldrig förr. Och det är inte bara äldre som köper, den går bra i alla åldrar.

– Det som lockar är nog översikten som almanackan erbjuder.

Hon förklarar vidare att den saliga blandninge­n bland hyllorna inte är någon slump.

– Många vill ha en almanacka som känns lite personlig och passar ens stil. Sen så är det inte ovanligt att man köper flera för olika syften. Kanske en för jobbet, en att ha hemma och en med träningsfo­kus.

Och gällande framtiden är det positiva tongångar som gäller.

– Jag tror almanackan kommer att fortsätta sälja bra. Vi har inte tid att ta upp mobilen och leta runt för att hitta rätt dag, säger hon.

NÅGRA GATOR BORT ligger Halmstads bokhandel. I källaren, bland hyllorna, står Josefin Kindblad och fingrar på en almanacka med titeln ”1 year 365 possibilit­ies”.

– Jag har alltid kört mobil, men jag tänker nytt år, nya möjlighete­r. En almanacka ger bättre översikt och känns vuxnare.

– Men den får inte se ut hur som helst, utsidan är viktig, säger hon.

Det är dock inte alla som föredrar papper före elektronik. Systrarna Elisabet och Anna-lena Modée är visserlige­n i köpartagen, men almanackan är tänkt som present till deras mamma.

– Jag använder mobilen i stället. Sen så blir det så mycket att hålla reda på om man ska ha en almanacka med sig, säger Elisabet.

– Jag har alltid med mig mobilen, så jag ser inte poängen. Men mamma kör på som hon alltid gjort, säger Anna-lena avslutning­svis.

”Vi säljer almanackor som aldrig förr. Och det är inte bara äldre som köper.”

INGELA ÅQUIST

Akademibok­handeln

 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? NYTT ÅR. Josefin Kindblad har alltid kört på almanackan i mobilen, men förändring­ens tidevarv är här. Hon tycker den fysiska varianten ger en bättre översikt.
Bild: JOHAN PERSSON NYTT ÅR. Josefin Kindblad har alltid kört på almanackan i mobilen, men förändring­ens tidevarv är här. Hon tycker den fysiska varianten ger en bättre översikt.
 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? DAGS ATT VÄNDA BLAD. Per Gunnar Edebalk och Brita Sandgren Arrhenius är båda ute efter en almanacka för det nya året.
Bild: JOHAN PERSSON DAGS ATT VÄNDA BLAD. Per Gunnar Edebalk och Brita Sandgren Arrhenius är båda ute efter en almanacka för det nya året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden