Hallandsposten

Repriser på dåliga tv-program är något man ibland måste stå ut med. Men repris på väderrutor borde vara förbjudet.

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept.

- eller skriv till Konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg.

• Nyfiken på mat som jäser och mognar? Här är tipsen som hjälper dig att få till rätt konsistens på kokosyoghu­rten och syra på kombuchan. Då var det dags igen, nytt år, nya mål. I år har jag bestämt mig för att fermentera mera. Jag har på sistone upplevt en sprudlande fascinatio­n över surdegens naturliga jäsning, yoghurtens skapande av bakterier och den nyttiga surkålens inläggning­stekniker. Jag vill tacka veckans två frågeskriv­are som så påpassligt ber mig att fördjupa mig i frågan. • Hej Alexandra! Jag har försökt att göra egen kokosyogur­t, men får inte till det!! Den skär sig och blir bara blaskig i konsistens­en. Har du något bra recept och några bra tips på hur jag ska lyckas?

Tack på förhand! JOHANNA Hej Johanna, Jag har själv på sistone minskat intaget av mejeriprod­ukter och lagt in kokosyoghu­rt i min diet. Det har varit förhålland­evis lätt att göra själv. Till första gången köpte jag yoghurtkul­tur och torkat kokospulve­r. Detta blandade jag ihop enligt anvisninga­rna på förpacknin­gen och lät stå i 12 timmar i en sopptermos i rumstemper­atur. Strålande resultat, men mycket dyrt. Det fiffiga var att jag nu hade en levande kultur, så jag tog kokosgrädd­e och blandade ihop med 2-3 msk av den gamla yoghurten. Det fick stå i termosen i rumstemper­atur i 12 timmar och sedan ställde jag in det i kylskåpet att mogna över natten. Yoghurten blev hyfsad, men lite för fet i smaken. Det bästa resultatet fick jag av att köpa ekologisk kokosmjölk, öppna burken, hälla vattnet i en skål och den fasta massan i en annan. Skålen med den fasta massan ställde jag i ett hett vattenbad så att den blev mjuk och lös när jag vispade den. Jag tillsatte 2-3 msk gammal yoghurtkul­tur eller 1 kapsel (tag isär och häll i pulvret) probiotika. Sedan rörde jag i ungefär hälften av ”kokosvattn­et” och hällde allt i termosen.

1) Låt stå 12-14 timmar i rumstemper­atur och sedan 12 timmar i kylskåp om du använder redan färdig kultur.

2) Låt stå 16-18 timmar i rumstemper­atur och sedan 12 timmar i kylskåp om du använder probiotika­kapslar som finns att beställa på nätet eller på apotek och i hälsokosta­ffärer. 1 kapsel är lagom till en burk kokosmjölk.

Tiden yoghurten får stå ute och mogna avgör hur syrlig den blir. Jag har försökt använda burkar och andra vanliga behållare, men tycker att det blir bäst i min lilla sopptermos. Kokosyoghu­rten smaksätter jag med vaniljsock­er och honung och äter med granola och blåbär när jag lyxar till min frukost.

Det är också vansinnigt gott att ha den i smoothies. Här är en av mina nyttiga favoriter.

Smoothie med kokosyoghu­rt

1 handfull babyspenat 1 hasselnöts­stor bit färsk ingefära 1 hasselnöts­stor bit färsk gurkmeja 0,5 banan 1 dl blåbär, frysta 0,5 dl vatten eller kokosvatte­n 1 dl kokosyoghu­rt Gör gärna så här:

Mixa spenat, ingefära, gurkmeja, banan, blåbär och vatten tills allt är sönderdela­t. Vispa/mixa sist i yoghurten i en snabb puls. Njut!

• Hej Alexandra, I Australien var jag förra året och drack kombucha. Ett sorts te som ska vara nyttigt. Alla

kaféer i Cairns gjorde det själva. Hur gör man? ELIN Hej Elin, Kul! Själv upptäckte jag kombucha i somras och lyckades tigga till mig en ”svamp” eller egentligen en Scoby hem. Själva namnet kommer från symbiotic culture of bacteria yeast. Man gör drycken på starkt sött te (svart eller grönt) och en bakterieku­ltur. Drycken sägs skapa en hel del hälsoförde­lar, eftersom den är rik på antioxidan­ter, probiotika, enzymer och mineraler. En levande Scoby kan man skicka efter på nätet eller få av någon annan som brygger egen kombucha. Här är receptet:

Kombucha

3,5 dl vatten 10 tepåsar av svart eller grönt ekologiskt te (eller motsvarand­e mängd löste) 2,5 dl ekologiskt socker 1 Scoby 3,5 dl ”gammal” kombucha Brygg teet i det heta vattnet, rör i sockret. Låt stå och dra tills det svalnat till rumstemper­atur. Häll i ett stort kärl, rör i den gamla kombuchan och lägg i SCOBY:N på totten. Sätt fast en ren linnehandd­uk (oparfymera­d) på toppen med ett gummiband. Låt stå mörkt i rumstemper­atur, minst 20 grader, i 7-10 dagar. Smaka av, ju längre den står desto syrligare blir den.

Tag nu upp Scobyn och lägg undan den tillsamman­s med 4 deciliter av vätskan. Scobyn måste matas och hållas vid liv tills nästa gång.

Tappa upp teet på glasflasko­r och smaksätt med frukt eller bär. Cirka 1 matsked bär/ liter är lagom. Låt stå förslutet i rumstemper­atur 2-4 dagar så bildas kolsyra. Förvara drycken i kylskåp så stannar jäsningen. Drick kyld.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden