Hallandsposten

Tävling vill slå hål på fördomar

- JONNA NILSSON joni@hallandspo­sten.se

Förutom att utse Halmstads bästa krog och bartender hoppas man också nå upprättels­e för ett yrke som en gång i tiden hade lika hög status som läkare och advokat.

När Halmstad Bartender Shake off ska avgöras för sjunde året i rad har man blivit södra Sveriges (antagligen) största bartendert­ävling. Nu kan man inte bli större.

– VI HAR SATT gränsen till 30 deltagare. Det finns inte tid till fler, säger Michael Andersson från Fox and Anchor som tillsamman­s med utbildning­sgruppen Halmstad Ab och Barcore, genom Andreas Andersson och Robin Törnblom, står som värdar för tävlingen. De vill med tävlingen visa att bartendery­rket, ett av världens äldsta, är mer än att hälla upp fatöl och öppna flaskor.

– På 20 och 30-talet hade barmästare nästan högre status än advokater och läkare. I dag ser folk nästan ned på en. Jag vet inte hur det blev så, säger Michael Andersson.

Han hoppas att de besökare som brukar åskåda showen får en annan, bättre bild av yrket.

Ordet bartender har funnits i svenska ordlistan sedan 1929, men yrket är långt äldre än så. På 1400-talet var bartenders en del av samhällsel­iten. I dag möter Michael Andersson och hans kollegor bakom baren frekvent frågor som: Vad gör du annars? Och vad är ditt riktiga jobb?

– Ett hus blir bättre om det byggs av en snickare. Lite likadant är det med bartending. För att vara en bra bartender ska du ha en grundlig utbildning. Det handlar om produktkän­nedom, historia om yrket, teknik, och att hela tiden vara a jour med det senaste. Bara att studera öl skulle motsvara typ fem års universite­tsstudier, säger Andersson.

DE 30 DELTAGARNA i Halmstad Bartender Shake off kommer, som namnet avslöjar, samtliga från krogar i Halmstadom­rådet. Under tävlingen kommer de själva få komponera ett recept, göra drinken på scen och blir bedömda på tid. Och smaken, såklart. Fotnot: Halmstad Bartender Shake off avgörs 4 februari på Fox and Anchor.

 ?? Bild: PRIVAT ?? STIR IT UP. Michael, Robin och Andreas vill ge en bättre bild av bartendery­rket.
Bild: PRIVAT STIR IT UP. Michael, Robin och Andreas vill ge en bättre bild av bartendery­rket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden