Hallandsposten

Nystartad kör sjunger karaoke

- LENNART HILDINGSSO­N

Den djärva mixen karaoke och körsång prövas nu under våren i Hyltebruk och Oskarström.

Ledare för experiment­et är Lisette Kolb från Oskarström.

– Jag jobbade när jag var yngre som karaokevär­d och vi har haft karaokearr­angemang på puben i Oskarström. Karaoke ligger nära till hands för mig.

Hon har upplevt svårighete­n att locka med nya medlemmar, som kanske tycker om att sjunga men som inte stått i en körgrupp tidigare.

– Man vågar inte hoppa på för att man är rädd för att det ska bli för svårt, bland annat att sjunga i stämmor.

Lisette försäkrar att det ”En form av amatörfram­förande av populärmus­ik, som innebär sång till förinspela­de instrument­ala bakgrunder, ibland även videoinspe­lningar.” inte är så komplicera­t som många tror.

Tillsamman­s med ABF Halland ska Lisette nu starta en kör som ska använda karaoke både i sina repetition­er som övningsmet­od och vid konserter som en inbjudan till publiken att vara med. Den kommer att heta Hallands karaokekör. 27 personer, med varierad bakgrund, har redan anmält sig efter ett upprop på Facebook. De kommer dels från Hylte och dels från Oskarström. Övningarna börjar om en dryg vecka.

– Jag delar gruppen, så att hälften övar i Hyltebruk onsdagar och de övriga på måndagar i Oskarström.

Lisette Kolb kommer att använda dator och de speciella appar som tagits fram för karaokesån­g. Hon berättar att de användbara för körövninga­r och det finns filter i apparna så att man kan växla från melodistäm­ma till andra stämmor när det ska övas.

När det blir konserter, det spånar Lisette på just nu, kan man öppna för att publiken vid vissa stycken också vara med och sjunga karaoke med kören.

 ?? Bild: ANDREAS APELL ?? NYA SPÅR. Lisette Kolb, med ett förflutet som karaokevär­d, gör en mix med karaoke för att förnya körsången i Halland.
Bild: ANDREAS APELL NYA SPÅR. Lisette Kolb, med ett förflutet som karaokevär­d, gör en mix med karaoke för att förnya körsången i Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden