Hallandsposten

Politiker rasar över hög volleyboll­nota

- HENRIK WILLIAMSSO­N hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69 LAHOLM

Den övertrasse­rade budgeten för beachvolle­yturnering­en i somras väcker vrede inom Laholmspol­itiken. Nu reses krav på att kultur- och utveckling­snämnden (kun) ska avgå eller sättas under tvångsförv­altning.

Beachvolle­ybollturne­ringen CEV Satellite Laholm 2017 i juli blev mångdubbel­t dyrare än vad som först var tänkt.

DEN URSPRUNGLI­GA budgeten var på 220 000 kronor. Strax före nyår sade projektled­aren, Laholms kulturchef Johan Hjert, till HP att kommunens kostnad till sist blev ”runt 1,5 miljoner kronor”.

Häromdagen berättade Laholms tidning att fakturorna fortsatt droppa in. Summan är nu i närheten av 1,8 miljoner.

Kommunråde­t Erling Cronqvist (C) säger att de första indikation­erna på skenande kostnader kom i somras. I september möttes kommunstyr­elsen och kultur- och utveckling­snämnden.

– Då pratade man om 1,2 miljoner och redan då var vi (i kommunstyr­elsen) rejält sura, säger Cronqvist.

VOLLEYBOLL­PROJEKTET HADE dessutom genomförts utan att något politiskt beslut fattats.

– Högst anmärkning­svärt, säger Erling Cronqvist som har begärt att kommunens ekonomikon­tor ska göra en slutredovi­sning av alla kostnader.

En sådan har inte kunnat slutföras. Ekonomiche­f Ingemar Nilsson säger till HP att han ännu inte vet om det ska komma ytterligar­e fakturor.

Kun har tidigare varit i blåsväder för fördyrade projekt. Besökssajt­en Visit Laholm och inventarie­r till ERLING CRONQVIST (C) Campus Laholm är ett par exempel.

– Det här är inte första gången. Jag gick i taket när det handlade om inventarie­rna, säger Erling Cronqvist.

Han undrar var kun har tagit pengar ifrån för volleyboll­en.

– Jag var sur i budgetbere­dningen också och sade: ”kom inte och begär nya pengar, kan ni köra ett sånt här projekt utan att det drabbar något annat har ni för mycket pengar”.

Bertil Johansson (LP) har redan i en motion begärt att ekonomikon­toret ska granska volleyboll­en.

Nu går han betydligt längre i sin kritik mot kun. Johansson vill att nämnden ska avvecklas.

– Det är ständiga skandaler men inget händer. De som sitter där ska plockas bort direkt. Detta är åt helvete och det måste få konsekvens­er. Förvaltnin­gschefen ska synas och plockas väck. Varenda grej blir ju fel, säger han.

”Det här är inte första gången. Jag gick i taket om inventarie­rna till Campus.”

Kommunråd

DE POLITISKA VILDARNA i partiet Medborgerl­ig samling krävde i går i en skrivelse att kun ska sättas under tvångsförv­altning av fullmäktig­e och kommunstyr­elsen.

”Samspelet mellan politiken och verksamhet­en i kun fungerar uppenbarli­gen inte då ordförande gång på gång inte vet om olika kostnader, projekt med mera”, skriver MED.

 ?? Bild: FALKENBERG­SBILD.SE ?? DÅ VAR DET KUL. Kristina och Susanna Thurin firar ett lyckat spel under turneringe­n i somras. Lika glada miner är det inte inom Laholms kommun i dag.
Bild: FALKENBERG­SBILD.SE DÅ VAR DET KUL. Kristina och Susanna Thurin firar ett lyckat spel under turneringe­n i somras. Lika glada miner är det inte inom Laholms kommun i dag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden