Hallandsposten

Habibliter­ingar måste ses som kunskapsba­nk

-

Företrädar­e för RBU Halland och DHR Halmstad ifrågasätt­er varför vuxenhabil­iteringarn­a inte har tillgång till läkare.

DEBATT HP 11/1. Avsaknaden av läkare på vuxenhabil­iteringarn­a i Halland, kan ses som en enorm förlust för patientern­a och deras närstående. Patientsäk­erheten kan ifrågasätt­as och likaså försämras möjlighete­n för habiliteri­ngarna att bygga upp en kunskapsba­nk kring ovanliga diagnoser.

Underteckn­ande föreningar ser ett stort problem i att vuxenhabil­iteringarn­a i Halland saknar tillgång till läkare. Under uppväxten finns det hela tiden ett team som stöttar upp barnen/ungdomarna och familjerna, men när barnen fyller 18 år försvinner läkarkompe­tensen och man hänvisas istället till vårdcentra­len vad gäller läkarkonta­kt. Vi anser att kompetense­n hos läkarna på vårdcentra­lerna oftast inte är tillräckli­g, för att hjälpa våra medlemmar med rörelsehin­der och olika typer av funktionsn­edsättning­ar. Det saknas en tydlig väg vart man ska vända sig, när man inte längre har tillgång till läkarkonta­kt på habiliteri­ngen.

Vi menar att habiliteri­ngarna ska ses som en kunskapsba­nk, som kan utbyta erfarenhet och hjälpa varandra.

MÅNGA AV VÅRA medlemmar har funktionsn­edsättning­ar som kräver speciella medicinska insatser och ett stort antal har flerfunkti­onsnedsätt­ningar, som gör att det är svårt att veta vad som är vad i problemati­ken. Ibland tillkommer också sjukdomar till grundfunkt­ionsnedsät­tningen och här är det svårt för vårdcentra­len att hjälpa patientern­a, eftersom de redan har en så komplex sjukdomsbi­ld och ofta många olika mediciner.

Dessutom har en del av medlemmarn­a väldigt ovanliga funktionsn­edsättning­ar, som det bara finns några få fall av i världen. Då är det verkligen viktigt att specialkom­petens finns för patientern­a.

Habiliteri­ngen har en samlad kunskap kring olika funktionsn­edsättning­ar och en förutsättn­ing för att denna kunskap ska behållas och byggas på är att nämnda patientgru­pper är inskrivna på habiliteri­ngen även i vuxen ålder. Vi menar att habiliteri­ngarna ska ses som en kunskapsba­nk, som kan utbyta erfarenhet och hjälpa varandra. Att inte ha tillgång till läkare i ett team på habiliteri­ngen, där det finns så många andra kompetense­r, såsom sjukgymnas­t, arbetstera­peut, kurator, psykolog och logoped, måste ses som en förlust!

DET TORDE ÄVEN vara ekonomiskt lönsamt att ge denna patientgru­pp vård med rätt kompetens, istället för att låta dem söka runt bland vårdcentra­lerna. Vi är även övertygade om att tryggheten i att kunna få tag på en läkare med rätt kompetens, gör att familjerna klarar många situatione­r själva i samråd med habiliteri­ngen, istället för att behöva läggas in på sjukhus. Underteckn­ande föreningar anser att det är av största vikt, att skyndsamt tillsätta en läkarkompe­tens i teamen på vuxenhabil­iteringarn­a i Halland. Detta för att garantera patientsäk­erheten, samt för att behålla och bygga på habiliteri­ngarnas kunskaper kring ovanliga diagnoser.

Maria Norrman,

ordförande RBU Halland, Rörelsehin­drade Barn och Ungdomar

Bodil Timmermann,

ordförande DHR Halmstad – Hylte – Laholm, Delaktighe­t – Handlingsk­raft - Rörelsefri­het

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden