Hallandsposten

Tobias går ål in i sin fotobok

LITTERATUR: SÅ SER LIVET UT I SYDSVENSKA INSJÖAR.

- MALIN EIREFELT malin.eirefelt@hallandspo­sten.se

En bok om insjöar skulle kunna vara en grumlig, texttung men informativ skrift om olika arter och dess egenskaper. Men Tobias Dahlins bok, ”Insjöar – där sagan möter verklighet” är förvisso informativ, men även färgspraka­nde och poetisk.

– Folk har en bild av insjöar som kloaker. Dyngpölar, på något sätt, utan liv. Jag vill lyfta fram skönheten och det biologiska livet, säger Tobias som är uppvuxen i Falkenberg men bor utanför Göteborg.

Först var han en dykare som fotografer­ade ibland. Nu är han snarare en fotograf som dyker, tycker han. Tidigare har han släppt två böcker: ”Bättre bilder/dyk – en guide till bättre undervatte­nsbilder” (2012) och ”Västerhave­t – en hotad skönhet” (2014). Hur kom du på tanken att dyka i de svenska insjöarna?

– När projektet med Västerhavs­boken tog slut var jag tvungen att hitta på något annat. Då föll det sig naturligt att utforska insjöarna som finns överallt omkring oss, säger Tobias som är uppvuxen i Skrea i Falkenberg.

– Där var det alltid havet som gällde. Det var först i tonåren jag kom i kontakt med sjöar. När man tog cyklar och moppar till någon sjö för lite fiske, partaj och tältning.

Bilderna i boken kommer från Hallands och Västra Götalands län. När Tobias letar efter lämpliga fotomiljöe­r letar han självklart efter klart vatten även om det är paradoxalt.

– I de sjöarna är det oftast mindre liv eftersom de är näringsfat­tiga.

Många foton kommer från Skällinges­jön i Varberg och Höstena Källor i Vessigebro, där det finns klart vatten.

Tobias gjorde även några försök i Antorpasjö­n söder om Halmstad.

– Jag hade läst mig till att det var Sveriges bästa sutarevatt­en. Men det var riktigt grumligt. Man vet aldrig vad man får.

En av hans mest spektakulä­ra bilder föreställe­r en ål, på några centimeter­s avstånd.

– Det sägs att ålarna i Skällinges­jön planterade­s in på 60-talet och att sjön saknar utlopp. När ålen är könsmogen vandrar den vanligtvis ut i havet och simmar hela vägen till Sargassoha­vet på andra sidan Atlanten. Där leker den och dör sedan. Men de här ålarna har blivit instängda.

Detta ger Tobias Dahlin en svindlande insikt:

– Den här ålen är bra mycket äldre än jag. 60 år minst. Jag har försökt nysta i det och nej, det ska inte vara en skröna.

Tobias Dahlin berättar att ålar ofta är ganska skygga och att det är ovanligt att få komma så här nära dem.

– Jag såg den på en halvmeters avstånd. Sedan närmade jag mig, successivt, lugnt och metodiskt. Ålar brukar sticka, och jag vet inte varför den här inte gjorde det.

I sin förra bok tog fotografen Tobias Dahlin från Falkenberg sig an Västerhave­t. I sin nya fotobok har han riktat kameran mot livet i insjöarna.

 ?? Bild: TOBIAS DAHLIN ?? VINTERBAD. Undervatte­nsfotograf­en Tobias Dahlin uppskattar dykturerna under is. Ljusspåren är skottade snögator på isen ovanför för att leda dykarna tillbaka till vaken.
Bild: TOBIAS DAHLIN VINTERBAD. Undervatte­nsfotograf­en Tobias Dahlin uppskattar dykturerna under is. Ljusspåren är skottade snögator på isen ovanför för att leda dykarna tillbaka till vaken.
 ??  ?? LEK. Skällinges­jön invaderas av paddor som vill para sig i april.
LEK. Skällinges­jön invaderas av paddor som vill para sig i april.
 ??  ?? FOTOGRAF. Tobias Dahlin jobbar som lärare till vardags.
FOTOGRAF. Tobias Dahlin jobbar som lärare till vardags.
 ??  ?? RESPEKTING­IVANDE. Gäddor ses på nytt sätt i boken.
RESPEKTING­IVANDE. Gäddor ses på nytt sätt i boken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden