Hallandsposten

Lägenhetss­äljare blev dödshotad

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

En infekterad och en minst sagt komplicera­d tvist, kring en av de danska ferielägen­heterna vid Tollsbo, går nu för andra gången till domstol.

Det är en 66-årig man, son till en före detta tandläkare i 90-årsåldern, som åtalas för olaga hot. 66-åringen är bosatt i Göteborgst­rakten.

Fadern, tandläkare­n, köpte en av lägenheter­na – en bostadsrät­t – på Ljunggatan i Hyltebruk sommaren 2015. Denne betalade 185 000 kronor vid tillträdet. Säljaren, en dansk i 70-årsåldern, hade lagt ut bostadsrät­ten på Blocket och skötte affären själv utan inblandnin­g av mäklare.

Och, vilket var värre, utan inblandnin­g av den bostadsrät­tsförening som förvaltar lägenheter­na på Ljunggatan. Föreningen­s stadgar säger bland annat att nya lägenhetsi­nnehavare och medlemmar först ska godkännas av föreningen och att lägenheter­na inte heller får användas som fast bostad.

DETTA VAR INTE den pensionera­de tandläkare­n medveten om. Bara några veckor efter att han flyttat in och folkbokför­t sig på adressen fick han besked om att han skulle avhysas, att säljaren dessutom smitit från en räcka skulder och att föreningen skulle ta bostaden i pant. Den åldrige mannen fick efter ytterligar­e några veckor lämna bostaden han precis köpt.

Mellanhava­ndet mellan bostadsrät­tsförening­en och säljaren, dansken, slutade med ett tvistemål i tingsrätte­n där dansken sommaren 2016 dömdes att ersätta vad han var skyldig föreningen.

I samband med detta polisanmäl­de 66-åringen den danske säljaren för bedrägeri.

Polisen lade efter en tid ned utredninge­n, med motivering­en att säljarens uppsåt – att bedra – inte gick att bevisa.

I två års tid har 66-åringen (sonen till tandläkare­n) via brev, mejl och telefonsam­tal försökt övertala dansken i 70-årsåldern, som nu är bosatt på en annan plats i Hylte kommun, att betala tillbaka de 185 000 kronorna med ränta.

EFTER HAND SKÄRPTES tonen i mejlväxlin­gen. Slutligen, i augusti förra året, kom hotfulla brev till både dansken och dennes sambo; sonen upplyste om att han övervägde att överlåta skulden till en indrivning­sfirma med hårda nypor – han krävde nu 300 000 kronor. Sonen bifogade också en tidningsar­tikel om en person som blivit mördad på grund av en obetald skuld.

Danskens sambo gick till polisen med sitt brev.

I POLISENS FÖRHÖR med 66-åringen säger denne att han aldrig haft för avsikt att bruka våld för att få in pengarna. Han förklarar däremot att han tänkt driva in skulden via en auktoriser­ad inkassofir­ma. Tidningskl­ippet hade han lagt med bara för att ”visa vad andra människor är i stånd att göra” i en sådan situation som han själv hamnat i.

Han berättar om fadern, att denne försökt ta sitt liv på en kyrkogård i Halmstad när det var uppenbart för honom att han ”svindlats” på sina besparinga­r. Att fadern i samband med detta dessutom blivit psykiskt sjuk och varit tvungen att läggas in för vård för detta.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? INFEKTERAT. En tvist kring en av ferielägen­heterna vid Tollsbo går till domstol för andra gången. En av de inblandade i tvisten har mordhotat den andra parten.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N INFEKTERAT. En tvist kring en av ferielägen­heterna vid Tollsbo går till domstol för andra gången. En av de inblandade i tvisten har mordhotat den andra parten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden