Hallandsposten

Gör inte personalen till vårdbyråkr­ater

- LEDARE HP

Sedan årsskiftet ska vårdrelate­rade klagomål riktas direkt till vårdgivare­n, istället för till IVO, Inspektion­en för vård och omsorg.

12/1. Vårdgivare­n har sedan skyldighet att svara på klagomålet inom fyra veckor. Den nya lagen är resultatet av den så kallade klagomålsu­tredningen, och motiveras med att det stärker patientsky­ddet och frigör resurser för IVO.

Det är två dåliga skäl. Lagändring­en är ett perfekt exempel på hur välmenande förslag förvandlas till ytterligar­e sten på börda när de infogas i den redan stora vårdbyråkr­atin. När läkare och sjuksköter­skor måste lägga tid och kraft på att besvara klagomål, oavsett hur relevanta eller välgrundad­e de är, tas den tiden från det konkreta vårdarbete­t.

NEW PUBLIC MANAGEMENT, NPM, kallas den riktning inom offentlig förvaltnin­g som skapat dessa administra­tiva extrauppgi­fter. NPM blev populärt på 1990-talet för sitt sätt att föra in management­modeller och styrverkty­g från företagsvä­rlden in i staten.

Men NPM har de senaste åren kritiserat­s inte minst av regeringen för att leda till mer byråkrati. Det var bland annat därför civilminis­ter Ardalan Shekarabi (S) tillsatte den så kallade Tillitsutr­edningen, som syftar till att tjänstemän i offentlig sektor ska få större handlingsf­rihet på eget ansvar.

SJÄLVKLART ska patienters klagomål tas på allvar. Men redan innan den nya lagen kom på plats har vårdgivare haft ansvar för att göra Lex Maria-anmälninga­r om fel har begåtts.

Det är inte heller uppenbart att klagomål hanteras bättre av vårdgivarn­a än av en specialise­rad myndighet. Det logiska hade förstås varit att ge IVO mer resurser. Låt vårdens personal bedriva vård. Och sluta med att göra välfärdens producente­r till byråkrater.

Låt vårdens personal bedriva vård. Och sluta med att göra välfärdens producente­r till byråkrater.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden