Hallandsposten

Lång tid mellan dödsfall och begravning

- JERRY CARLSSON 010-471 51 50 jc@hallandspo­sten.se

Tiden mellan dödsfall och gravsättni­ng blir allt längre. Det visar färsk statistik från Sveriges begravning­sbyråers förbund.

Den 1 maj 2012 fick Sverige en ny lagstiftni­ng. Det fick gå högst en månad mellan dödsfall till kremation/gravsättni­ng.

Direkt efter att den nya lagen trädde i kraft gick snittiden ner från 21,6 dagar till 19,0 dagar.

Fem år senare, 2017, har den åter ökat till 21,7 dagar vilket innebär att Sverige är det land där det dröjer längst mellan dödsfall till kremering/gravsättni­ng.

DET ÄR SVERIGES begravning­sbyråers förbund som står bakom undersökni­ngen, som gjordes på 4 669 begravning­ar i oktober och november 2017.

Anneli Vigh är representa­nt på John FR Svenssons begravning­sbyrå i Halmstad och hon upplever inte att tiden mellan dödsfall och gravsättni­ng har ökat.

– Vi klarar alltid att leva upp till den lagstiftad­e tiden med bred marginal. Jag kan tänka mig att läget är lite värre i storstäder­na där det i vissa fall kan vara problem att boka kyrkor och kapell, säger hon.

ANNELI VIGH MÄRKER dock att många är mindre angelägna att minimera tiden mellan dödsfallet och gravsättni­ngen jämfört med tidigare.

– I det moderna samhället är det många saker som kan fördröja processen. Många anhöriga bor på annan ort och har svårt att komma ifrån. I vissa fall brukar vi då föreslå att man utför en kremation inom en månad och sedan har en begravning­sceremoni med en urna vid ett senare och lämpligare tillfälle, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden