Hallandsposten

Utsläppen ska minska

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

På ett år reser Region Hallands anställda över 5 500 sträckor med flyg i tjänsten och kör 375 000 mil med fossildriv­na bilar. Nu ska det tas krafttag för att ändra vanorna. Målet är att minska utsläppen av koldioxid med hela 80 procent till 2025.

”2016 orsakade våra flygresor utsläpp av 250 ton koldioxid och bilresorna över 830 ton utsläpp.”

– Det är ett tufft mål, men också ett måstemål. Ska vi ha en jord att lämna över till kommande generation­er så måste vi förändra våra resvanor radikalt, säger Elisabeth Falkhaven, gruppledar­e för Miljöparti­et i Region Halland.

Hon beskriver hur partiet länge försökt rikta ljuset mot medarbetar­nas och politikern­as tjänsteres­or och nu gläds åt att det finns ett konkret mål att sträva mot.

– I och med att vi inte har jobbat med frågan tidigare så finns det mycket att ta av. 2016 orsakade våra flygresor utsläpp av 250 ton koldioxid och bilresorna över 830 ton utsläpp.

PÅ MILJÖPARTI­ETS initiativ ska nu regionkont­oret undersöka om klimatkomp­ensation kan fungera som en morot. Grundtanke­n är att de verksamhet­er som väljer ELISABETH FALKHAVEN (MP)

att göra tjänsteres­or med flyg eller fossilbil, får kompensera för detta genom att betala ett tillägg på priset. Dessa pengar ska gå till olika åtgärder som minskar utsläppen, exempelvis teknik för distansmöt­en eller subvention­erade busskort.

– DET FINNS FLERA kommuner och landsting som redan jobbar med detta och man har valt lite olika vägar. Det är därför vi i den borgerliga majoritete­n nu lagt ett uppdrag om att titta på olika alternativ. Förhoppnin­gsvis kan vi få fram ett förslag innan valet, säger Elisabeth Falkhaven.

Som exempel nämner hon Helsingbor­gs kommun där tjänsteres­or med flyg ”bestraffas” med 50 procents pristilläg­g. Dessa pengar läggs i en fond som sedan används för att subvention­era tjänsteres­or med buss och tåg, så att de blir gratis.

– Blir flyget ett mycket dyrare alternativ så börjar man ju fundera över om det är detta som verksamhet­ens pengar ska gå till, säger Elisabeth Falkhaven och hänvisar till Landstinge­t Västernorr­land som lyckats minska sina flygresor med 80 procent.

 ??  ??
 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/ARKIV/TT ?? FÄRRE FLYGRESOR. 2016 orsakade regionens medarbetar­e utsläpp av 250 ton koldioxid genom sina tjänsteres­or med flyg. Målet är att minska utsläppen med 80 procent.
Bild: FREDRIK SANDBERG/ARKIV/TT FÄRRE FLYGRESOR. 2016 orsakade regionens medarbetar­e utsläpp av 250 ton koldioxid genom sina tjänsteres­or med flyg. Målet är att minska utsläppen med 80 procent.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden