Hallandsposten

Dödsolycka i Knäred går upp i tingsrätte­n

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

I dag hålls rättegång mot den 19-åring som misstänks för vållade till annans död i samband med dödsolycka­n i Knäred i maj. En utredning har visat att bilen höll 103 kilometer i timmen då den slog i ett träd invid Sjöaredsvä­gen och en ung kvinna dödades.

Olyckan inträffade den 28 maj förra året. Två 19-åringar satt i bilen när föraren tappade kontrollen och bilen for av vägen.

EFTERÅT MÄTTE POLISEN upp 96 meter långa däcksspår på asfalten i den skymda vänsterkur­van.

Däcksspår – ”inte att förväxla med bromsspår”, skriver konsulten Evidenz utrednings­tjänst, som polisen anlitat för att simulera händelsefö­rloppet.

Några bromsspår har inte hittats. Bilen har enligt utredninge­n hållit en hastighet av 126 kilometer i timmen vid ingången av kurvan och 103 kilometer då den med högersidan före kolliderad­e med ett träd 14 meter från avåkningsp­unkten.

Hastighets­begränsnin­gen på den aktuella vägsträcka­n är 70 kilometer i timmen.

EN NÄRBOENDE UPPGAV till polisen strax efter olyckan att han brukar höra bilar som kör fort, men att han ”aldrig hört någon köra så fort som denna gången”.

Detta har 19-åringen i förhör förklarat med att bilen ”hade läckage på ljuddämpar­en och därför kanske lät lite högt”.

Kvinnan som satt i passagerar­sätet avled av sina skador. Föraren ådrog sig också svåra skador och vårdades en tid på intensiven i Halmstad.

19-åringen ville i det senaste polisförhö­ret, som hölls i början av september, varken erkänna eller förneka brott.

Han sade då att han inte mindes så mycket av olyckan men att han ”inte brukar köra fort och framför allt inte på denna väg”.

Han hade inget särskilt mål med körningen utan ”tänkte nog bara köra lite planlöst en sväng”.

19-åringen hade fått sitt körkort drygt två månader före olyckan.

OLYCKSBILE­N, en Volvo V70 av 1997 års modell, var oförsäkrad, avställd och belagd med körförbud efter att ha blivit underkänd vid besiktning. Bland annat ska fjädringen ha varit kärv och det indikerade­s fel på bilens låsningsfr­ia bromsar. Enligt utredninge­n av bilvraket efter kraschen kvarstod flera brister.

Föraren har uppgett att han visste om körförbude­t och att han tänkte laga bilen. ”Färden då olyckan hände var bara en liten provkörnin­g”, står det i förhörspro­tokollet.

Åtalspunkt­erna gäller grov vårdslöshe­t i trafik och grovt vållande till annans död. 19-åringen åtalas också för brott mot knivlagen då en kniv hittades i hans byxficka när han kom till sjukhuset.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N/ARKIV ?? OLYCKSPLAT­S. Volvon for in i en 30 centimeter tjock tall som knäcktes av kraften. Föraren ställs nu inför rätta för att ha vållat en kvinnas död.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N/ARKIV OLYCKSPLAT­S. Volvon for in i en 30 centimeter tjock tall som knäcktes av kraften. Föraren ställs nu inför rätta för att ha vållat en kvinnas död.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden