Hallandsposten

Utsparkade elever blir fråga för domstol

- JONATAN GERNES

Frågan om de asylsökand­e eleverna som slängdes ut ur Osbecksgym­nasiet ska prövas rättsligt. Två kommuninvå­nare har överlagat kultur- och utveckling­snämndens beslut till förvaltnin­gsrätten.

Kun ansvarar för gymnasiet i Laholms kommun. Strax före jul beslutade en enig nämnd att asylsökand­e elever som blir åldersupps­krivna av Migrations­verket omedelbart måste avsluta sina studier om de anses ha varit över 18 när de började.

–Jag tycker att det är ett fruktansvä­rt beslut. I alla andra sammanhang anses man oskyldig tills motsatsen har bevisats. De här åldersupps­krivningar­na har inte vunnit laga kraft, säger Linda Siöland.

Linda Siöland och Kenneth Pettersson har båda engagerat sig på olika sätt för ensamkomma­nde i kommunen. De yrkar att domstolen ska upphäva kommunens beslut och att de asylsökand­e får återuppta sina studier under tiden som saken prövas.

– Överklagan­den ligger inne att åldern ska rättas till för de här killarna, säger Kenneth Pettersson.

I överklagan­det hänvisar de till domar gällande god man, där hovrätten ansett att den nya åldern bara är Migrations­verkets åsikt.

Kommunen hänvisar till den nya lagen från 1 maj att åldersupps­krivningen ska gälla omedelbart.

–Jag välkomnar att det här beslutet blir prövat i högre ort, säger Cecilia Roos (M), ordförande i kun.

Hon står fast vid att nämnden bara följer regelverke­t.

– Man skjuter på fel hare här. Det är Migrations­verket som inte har skött sig. Hur människovä­rdigt är det att få gå och vänta i två år på ett tillfällig­t uppehållst­illstånd? frågar hon retoriskt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden