Hallandsposten

Assange får medborgars­kap

- TT

Wikileaksg­rundaren Julian Assange fick medborgars­kap i Ecuador den 12 december i fjol, säger landets utrikesmin­ister. Storbritan­nien meddelar att landet har avslagit en förfrågan från Ecuador om att bevilja Assange diplomatis­k status.

Enligt Reuters säger Ecuadors utrikesmin­ister María Fernanda Espinosa att landet beviljade Assange medborgars­kap den 12 december, sedan denne ansökt om det.

Ecuador söker få till en ”värdig och rättvis” lösning på ärendet om Julian Assange tillsamman­s med Storbritan­nien, säger María Fernanda Espinosa.

Hon talar också om att det finns oro för Assanges liv på grund av hot från andra stater. Hon säger också att Assange inte kommer att lämna ambassaden innan det finns garantier för hans säkerhet.

SÅ SENT SOM i tisdags vädjade utrikesmin­istern om medlingshj­älp för att lösa dödläget med Wikileaksg­rundaren. Ecuadors regering begärde nyligen diplomatis­k status för Assange i Storbritan­nien, skriver en talesperso­n för utrikesdep­artementet till den brittiska nyhetsbyrå­n Press Associatio­n.

”Storbritan­nien har inte beviljat begäran, och för inte heller samtal med Ecuador i denna fråga. Ecuador vet att det enda sättet att lösa problemet är att Julian Assange lämnar ambassaden och låter sig ställas inför rätta”, står det i uttalandet.

ASSANGE BLEV VID ett Sverigebes­ök i augusti 2010 misstänkt för sexualbrot­t mot två kvinnor. Assange häktades i november 2010 i sin frånvaro. Efter diverse rättsliga turer sökte han sig till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades där asyl. Sedan dess har Assange befunnit sig inne på ambassaden trots beskedet i maj förra året att Sverige lägger ned brottsutre­dningen.

 ?? Bild: FRANK AUGSTEIN/AP/TT/ARKIV ?? STANNAR. Wikileaksg­rundaren Julian Assange uppges ha fått medborgars­kap i Ecuador.
Bild: FRANK AUGSTEIN/AP/TT/ARKIV STANNAR. Wikileaksg­rundaren Julian Assange uppges ha fått medborgars­kap i Ecuador.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden