Hallandsposten

Johannes Brost

- ANDERS WIDÉN BRYGGCAFÉE­T GRÖTVIK

Johannes Brost, Stockholm och Skottorp har avlidit i en ålder av 72 år. Han sörjs närmast av hustrun My och fyra barn.

Johannes Brost framträdde tre gånger som ”Gäst på Bryggan” i Grötvik. Han var en mycket uppskattad – för att inte säga älskad – gäst som varje gång ödmjukt kom, satte sig ned och utan åthävor, förberedel­se eller inledande anförande, besvarade frågor om allt ifrån Adventskal­endern “Stjärnhuse­t” 1981, via Joker 318 gånger i “Rederiet” 1992–2002, vänskapen med Mick Jagger, till filmen “Avalon” – vinnare av det förnämsta priset på filmfestiv­alen i Toronto 2013.

Sista gången i Grötvik blev den 6 juli 2017 då Johannes, redan märkt av sin sjukdom och med uppbådande av oanade krafter, stannade halvannan timme och engagerat samtalade med alla som så önskade samt beklagade att han i Stockholm glömt kvar sin biografi “Dö inte nyfiken” för signering.

Johannes var en trogen sommarhall­änning, hedersmedb­orgare i Laholm, boendes i både slott och koja, först i Mellbystra­nds yttersta sanddyn på några få kvadrat och sista åren i flygeln till Skottorps slott där Karl IX gifte sig med den danska prinsessan Ulrika Eleonora 1680. Enstaka gånger också hemma hos mig och då tillbringa­des alltid dagarna på Frösakulls strand där han njöt av sol och salta bad. En lättare husgäst och person att umgås med får man leta efter.

Det finns en uppsjö av anekdoter som han gärna delade med sig och inte minst om Rolling Stones samt Malmö FF där han var hedersmedl­em i en exklusiv skara med bland andra Hans Cavalli-björkman, Björn Ranelid et consortes.

Vi som räknade Johannes till våra vänner var en privilegie­rad och stor skara. Han bjöd generöst på sig själv och vi kanske inte alltid uppfattade hans behov av stöd vid svårighete­r – men någon bitterhet eller krav märktes aldrig av.

Vi kommer att sakna Johannes Brost, men aldrig glömma honom. * För 15 år sedan. 2003 skrällde skidåkaren Jörgen Brink till och tog sin första världscups­eger. Det skedde i Otepää, Estland, där han vann i tremilen med 1,3 sekunder tillgodo före norrmannen Anders Aukland.

* För 20 år sedan. 1998 vann Ronaldo överlägset omröstning­en om världens bästa manliga fotbollssp­elare. Brasiliana­ren fick 480 poäng mot endast 65 för tvåan Roberto Carlos, även han från Brasilien. Röstade gjorde 121 tränare över hela världen, och det internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifa arrangerad­e omröstning­en.

* För 490 år sedan. 1528 kröntes Gustav Vasa till kung i Uppsala domkyrka. Han hade år 1521 valts till riksförest­åndare. Men redan sommaren 1523, den 6 juni närmare bestämt, hade han av riksdagen i Strängnäs blivit utsedd till kung. * Gratis drop-in på för alla nyfödda upp till tre månader varje onsdag mellan 13–16. Tidsboka på torsdagar 10–16 Bilderna publiceras i mån av plats på Hallandspo­stens familjesid­a samt på

 ??  ?? Genevad, fick den 17 september en flicka som heter Livia. Hon vägde 3 835 g och var 52 cm lång. Syskonen heter Oliver och Melvin.
Genevad, fick den 17 september en flicka som heter Livia. Hon vägde 3 835 g och var 52 cm lång. Syskonen heter Oliver och Melvin.
 ??  ?? JOHANNES BROST.
JOHANNES BROST.
 ??  ?? Halmstad, fick den 1 september en pojke som heter Deniz. Han vägde 3 850 g och var 51 cm lång
Halmstad, fick den 1 september en pojke som heter Deniz. Han vägde 3 850 g och var 51 cm lång
 ??  ?? (035-156510). hallandspo­sten.se/familj/bebisar.
(035-156510). hallandspo­sten.se/familj/bebisar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden