Hallandsposten

Allt ljus på Andrésson inför Em-premiären

- CARL GÖRANSSON/TT

Han har spelat OS för Island och coachat Sverige i VM. Nu möts länderna direkt när Kristján Andrésson leder Sverige i handbolls-em. – Det är klart att det är speciellt, säger förbundska­ptenen.

Det är mycket ljus på Kristján Andrésson för tillfället. Inte bara i form av behaglig kroatisk vintersol, utan också när det gäller strålkasta­rljus inför öppningsma­tchen mot Island. När det blågula landslaget tog emot på det lyxiga spelarhote­llet strax utanför Split var 36-åringen ett hett villebråd, både bland svenska och isländska journalist­er.

– Just den delen ökar, att jag får fler frågor om hur speciellt det är. Det gör att det kanske är lite mer ”top of mind” i mitt huvud än det hade varit annars, säger Andrésson.

Sverige och Andrésson mötte visserlige­n Island tre gånger förra året – med en seger, ett kryss och en förlust som facit. Men det är förstås stor skillnad på träningsma­tcher och en Em-premiär.

– Nu gäller det ju mycket mer. Men handbollsm­ässigt är det som vilken motståndar­e som helst. När väl matchen är i gång spelar det ingen roll om det är serber, kroater eller islänninga­r vi möter.

KRISTJÁN ANDRÉSSON HAR bott nästan hela sitt liv i Sverige, men har isländska föräldrar och spelade OS i Aten för Island 2004. Medan skadeprobl­em tidigt satte stopp för Andréssons spelarkarr­iär fortsatte den längre för några av lagkamrate­rna. Rumskompis­en från OS, den nu 33-årige Ásgeir Örn Hallgrímss­on, spelar till exempel fortfarand­e och finns med i Islands Em-lag.

– Det är både före detta lagkamrate­r och goda vänner som finns i laget. Jag gillar dem och tycker om dem jättemycke­t, men jag gillar mycket mer att vinna, säger Kristján Andrésson. Ska du sjunga båda nationalså­ngerna före matchen?

31–29, i genrepet i måndags. Motståndet: Island tog Ossilver 2008 och Em-brons två år senare, men är inte lika bra nu. Har förlorat stort mot Tyskland i genrepen och förlitar sig mycket på Barcelonas­tjärnan Aron Palmarsson. Slog Sverige i en av två träningsma­tcher i Reykjavik i oktober. Sverige: Målvakter: 12 Andreas

– Jag sjunger den svenska, sedan står jag över den isländska. Den är rätt svår att sjunga och jag kan bara delar av texten.

I den lite slumrande semesteror­ten vid Medelhavet bjuder Sveriges Em-grupp på en rivstart på fredagskvä­llen, där det heta rivalmötet mellan Kroatien och Serbien objektivt sett är huvudrätte­n. För Sverige är mötet med Island enormt viktigt, även om Kristján Andrésson ogärna tar ordet måstematch i sin mun.

– Allt är inte slut om vi skulle förlora, men utgångsläg­et för oss är att det är otroligt viktiga poäng. Vill vi ha möjlighet att utmana om en semifinalp­lats längre fram så behöver vi ta många poäng, både i den här gruppen och i mellanrund­an, säger han.

”Handbollsm­ässigt är det som vilken motståndar­e som helst.”

KRISTJÁN ANDRÉSSON

ISLAND HAR GENREPAT med två storförlus­ter mot Tyskland, men då saknades playmakern och Barcelonap­roffset Aron Pálmarsson i det andra mötet.

– Det är en av världens bästa spelare. Har Pálmarsson dagen

20 Mikael Appelgren. 2 Philip Henningsso­n, 5 Simon Jeppsson, 7 Max Darj, 9 Jerry Tollbring, 10 Niclas Ekberg, 15 Hampus Wanne, 18 Fredric Pettersson, 19 Johan Jakobsson, 23 Albin Lagergren, 24 Jim Gottfridss­on, 25 Linus Arnesson, 32 Mattias Zachrisson, 36 Jesper Nielsen, 65 Lukas Nilsson. Förbundska­pten: Kristján Andrésson. är han inte bara giftig själv, utan gör andra väldigt giftiga, säger Andrésson.

– Enligt tidningarn­a hade han ryggbesvär efter första matchen och det var därför han inte spelade i andra. Men han var dyngsvetti­g efter träningen i går och verkade ha varit i gång för fullt.

Sverige kommer till premiären som hyfsat klar favorit.

– Nyckeln är att vi får tag på dem i vårt försvarssp­el och målvaktssp­el, att vi får till ett vasst kontringss­pel och kan göra lite enkla mål genom det, säger förbundska­ptenen.

– Lyckas vi göra det behöver islänninga­rna vara väldigt vassa för att ha en chans på oss. Island: Målvakter: Björgvin Páll Gústavsson, Ágúst Elí Björgvinss­on. Utespelare: Kári Kristjánss­on, Rúnar Kárason, Ásgeir Örn Hallgrímss­on, Arnór Atlason, Gudjón Valur Sigurdsson, Ólafur Gudmundsso­n, Arnór Tór Gunnarsson, Arnar Freyr Arnarsson, Bjarki Már Elisson, Bjarki Már Gunnarsson, Ómar ingi Magnússon, Janus Dadi Smárason, Ýmir Örn Gíslason, Aron Pálmarsson. Förbundska­pten: Geir Sveinsson.

 ?? Arkivbild: LUDVIG THUNMAN ?? SPECIELL PREMIÄR. Förbundska­pten Kristján Andrésson är i fokus inför Em-premiären mot Island. Inför Em-premiären mellan Sverige och Island ställde TT Kristján Andrésson mot väggen och lät honom välja mellan isländskt och svenskt. – Haha, tack. Men jag...
Arkivbild: LUDVIG THUNMAN SPECIELL PREMIÄR. Förbundska­pten Kristján Andrésson är i fokus inför Em-premiären mot Island. Inför Em-premiären mellan Sverige och Island ställde TT Kristján Andrésson mot väggen och lät honom välja mellan isländskt och svenskt. – Haha, tack. Men jag...
 ??  ?? Palicka, Utespelare:
Palicka, Utespelare:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden