Hallandsposten

En tågthrille­r som håller måttet

- MATS JOHNSON

GENRE

THE COMMUTER

Regi: Jaume Collet-serra, USA, 2018 (104 min)

Kombinatio­nen regi Jaume Collet-serra och huvudroll Liam Neeson resulterad­e 2014 i popcornrul­len Nonstop. Nya filmen The Commuter (Pendlaren) är på sätt och vis samma film en gång till, men smartare, inte lika högljudd och med flygplanet utbytt mot ett tåg.

För försäkring­stjänstema­nnen Michael (Neeson) är det samma visa varje dag året runt. Vakna, äta frukost och sedan ta pendeltåge­t till jobbet i New York (snyggt visat i ett Måndag hela veckan -collage under förtextern­a). Bara fem minuter in i filmen får 60-årige Michael sparken. Efter för många öl på en irländsk pub sätter han sig på tåget där en mystisk kvinna (Vera Farmiga) kommer med ett märkligt erbjudande, för att citera Gudfadern, An offer you can´t refuse. Om Michael lyckas hitta en speciell passagerar­e och en väska blir belöningen 100 000 dollar.

DEN NORMALBEGÅ­VADE borde bli en smula misstänksa­m, men Michael nappar, förstår sedan att han är övervakad och att minsta misstag kan få ödesdigra följder.

I THE COMMUTER finns det en del blinkninga­r till Främlingar på tåg , En dam försvinner och, förstås, Mordet på Orientexpr­essen. Dessutom några totalt oväntade litterära referenser (man tror ju inte att Neeson skall sitta och läsa Svindlande höjder ). Storymässi­gt är det lite si och så med logiken, men tiden går verkligen inte långsamt. Och, jo. Man måste inte nödvändigt­vis se The commuter på bio. Inom en

Storymässi­gt är det lite si och så med logiken, men tiden går verkligen inte långsamt.

hyfsat snar framtid kan man se den här tågfilmen på en annan plattform.

 ?? Bild: JAY MAIDMENT ?? FRÄMLINGAR PÅ TÅG. Liam Neeson spelar försäkring­smannen som en smula berusad sätter sig på ett tåg. Där blir han ett lätt byte för Joanna, spelad av Vera Farmiga, som erbjuder honom 100 000 kronor för att leta rätt på en annan passagerar­e.
Bild: JAY MAIDMENT FRÄMLINGAR PÅ TÅG. Liam Neeson spelar försäkring­smannen som en smula berusad sätter sig på ett tåg. Där blir han ett lätt byte för Joanna, spelad av Vera Farmiga, som erbjuder honom 100 000 kronor för att leta rätt på en annan passagerar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden