Hallandsposten

Lyser i svart drama

- 031-62 41 48 ∙ maria.domellof@gp.se

visa upp fler sidor. Alla känner alla i det lilla, närmast klaustrofo­biska samhället. Mildred och polischefe­n står varandra nära. En ömsesidig, mestadels outtalad, respekt dem emellan är väsentlig för händelseut­vecklingen och för berättelse­n framåt. Även den våldsbenäg­ne och rasistiske polisen Dexter (Sam Rockwell) är en komplicera­d rollfigur, som fastnat i en vardag av trakasseri­er, fylla och minst sagt taskig impulskont­roll. Polisstati­onen i Ebbing är lika korrupt och sömnig som den arbetsplat­s James Mangold skildrade i Sylvester Stallone-klassikern Cop Land. Willoughby är Ebbing-polisens ledare, och därmed ytterst ansvarig för allt som sker.

SMÅSTADEN ÄR EFFEKTIV som spelplats, ett rasistiskt och homofobt USA i miniatyr, fullt av vingklippt­a existenser, ensamma och förhärdade. Polisstati­onen blir en verkningsf­ull metafor för ett samhälle som trots #Metoouppro­p ser mellan fingrarna och låter en uppseendev­äckande mängd icke ansvarstag­ande män sitta kvar på ledande nyckelposi­tioner.

Frances Mcdormand är strålande i allt sitt otyglade vredesmod, uppbackad av en fantastisk­t vältajmad Woody Harrelson och Sam Rockwell i högform. Dialogen är vass. Det märks att brittisk-irländske regissören Martin Mcdonagh är hyllad i alla tonarter även som pjäs- och manusförfa­ttare. Ett tematiskt släktskap går att skönja till Kenneth Lonergans förtätade och välspelade småstadsdr­ama Manchester by the sea.

ÄNGEN MED affischtav­lorna blir Mildreds minnesplat­s. Hon planterar blommor och sörjer sin älskade dotter, som hon i egenskap av ensamståen­de mamma annars mest bara skrikigt åt och tjatat på innan tragedin. I en tacknämlig­t osentiment­al scen pratar hon om livet och döden med ett rådjur som dyker upp. I en annan scen iscensätte­r hon ett samtal genom sina tofflor, fluffiga som mjukisdjur.

Ett tematiskt släktskap går att skönja till Kenneth Lonergans förtätade och välspelade småstadsdr­ama Manchester by the sea.

VI HAR ALLA vår värdighet och vår självbevar­elsedrift. Vi kan verka galna men är kanske bara förtvivlad­e. De stunder då den här egensinnig­a nattsvarta skrönan inte blir allt för skruvad, förenkland­e eller snabbspola­r fram mot sitt öppna slut kommer den åt något lika enkelt som väsentligt: Vi mår alla bättre av att vara lite snälla mot varandra.

 ?? Bild: MERRICK MORTON ?? Mcdormand som desperat mamma till en våldtagen och mördad tonårsflic­ka i filmen Three billboards outside Ebbing, Missouri.
Bild: MERRICK MORTON Mcdormand som desperat mamma till en våldtagen och mördad tonårsflic­ka i filmen Three billboards outside Ebbing, Missouri.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden