Hallandsposten

Åk på skidsafari i de italienska Alperna

RESOR: DOLOMITERN­A HAR NÅGOT FÖR DE FLESTA SINNEN Med influenser från Italien, Tyskland och Österrike är världsarvs­listade Dolomitern­a den perfekta skidplatse­n. Val Gardenas tre byar bjuder på gränslös skidåkning och en upplevelse för många sinnen med väl

- MALIN HEFVELIN/TT

Från bussen ser jag hur landet förändras; från Milanos platta jordbruksb­ygd förbi floderna och de trevande kullarna runt Gardasjön, tills motorn går på högvarv i stigningen upp mot Dolomitern­as skarpskurn­a bergstoppa­r. Många länder har under årens lopp gjort anspråk på det vackra alpområdet i Sydtyrolen. Därför talar de flesta här både italienska och tyska utöver den lokala dialekten ladinska, en sorts rätoromans­ka. Det betyder att alla skyltar är på tre olika språk och att alla dalens byar har tre namn. De ladinspråk­iga har även egen tv-kanal och tidning.

– Det är en viktig del av vår kultur. Ladinska är över 2000 år gammalt som språk, ett av de äldsta i Europa, berättar Christina Demetz, pr-chef i Val Gardena och född i byn. Hon känner alla, och är släkt med de flesta.

byn Selva höjer sig berget Sella. För 240 miljoner år sedan var det en enorm atoll under havsytan, man kan tydligt se den runda formen och föreställa sig hur förhistori­ska jättehajar svepte förbi. I soluppgång­en reflektera­r stenkrista­llerna solens strålar och alstrar ett rosaaktigt skimmer, fenomenet som kallas rosadira. Att göra Sella Ronda, det vill säga åka skidor hela vägen runt det mäktiga Sellamassi­vet är en klassiker som passar både erfarna och nybörjare. Vi ger oss av tidigt och åker upp med första kabinen.

– Sella Ronda ska åkas medurs, förklarar Cristina. Då har du solen med dig hela tiden.

Hela rutten tar sex timmar för en normalgod skidåkare och innehåller drygt 26 kilometer utförsåkni­ng. Backarna är långa och breda, blå och röda pister varvas med svarta backar som tillval här och där. Det här är skidåkning utan ansträngni­ng, bara åka och njuta.

Vid Portavesco­vo Ridge på nära 2 500 meters höjd har vi en hisnande utsikt över glaciären Marmolada. Även där ska skidåkning­en vara utomordent­lig, men det är en heldagsutf­lykt så det får sparas till en annan gång.

BERGEN RUNT Val Gardena är strösslade med inbjudande ”rifugios”, familjeägd­a bergsstugo­r som serverar förstklass­ig mat och dryck till utsvultna skidåkare. Mer än halvvägs runt Sella Ronda sladdar vi in till rifugion Emilio Comici för en skaldjursl­unch. Bläckfisks­allad, pilgrimsmu­sslor och gratinerad hummer följs av grillad tonfisk och en avslutande apfelstrud­el under inramade foton av Stenmark, Piero Gros och andra skidhjälta­r som täcker väggarna. Här har man också öppet på kvällarna, då äter man femrätters­middag till skenet av facklor, njuter av liveband och dans innan sista linbanan tar besökarna ner till byn igen.

Efter lunchen fortsätter vi till det stora carvingomr­ådet vid Piz De Sella. Det är glest mellan skidåkarna och de långa pisterna inbjuder till vida, yviga svängar. Åttasitsli­ften Gran Paradiso är Italiens första med uppvärmda säten och vi kan dra ned en skyddande plexiglash­uv när vi når högre höjder. Vi stannar till flera gånger på vägen ned, både för att hämta andan och för att njuta av det majestätis­ka panoramat.

– Skidåkning här är sightseein­g. Hela landskapet varierar sig från dag till dag, det finns alltid något nytt att upptäcka, menar Christina.

Val Gardena var under många århundrade­n ett av alpvärlden­s fattigaste områden, men i början på 1900-talet blev dalen

berömd för träsnideri och affärerna blomstrade. Rikedomen resulterad­e i stora trähus längs sluttninga­rna. Här verkar fortfarand­e många träsnidare, och byn Ortisei har bland annat en fin konsthall där man kan se olika tekniker och stilar, både traditione­lla och moderna.

senaste trenderna i Val Gardena är fatbike. Tidigt en morgon tar vi kabinbanan upp till toppen Dantercepi­es. Där äter vi en lyxig frukost ackompanje­rad av soluppgång­en, innan det är dags att grensla varsin förväxt cykel. De ser ut som mountainbi­kes med ovanligt tjocka däck. Guiden Simon Bernardi ger några korta instruktio­ner innan vi rullar ut över krönet. Liftarna har ännu inte öppnat för skidåkare, så vi kan glida och sladda som vi vill i de nypistade backarna. Det är både spännande och lite läskigt, men när man vågar släppa taget och sladda sig ned i stället för att bromsa går det riktigt bra.

En dag utgår vi ifrån grannbyn Santa Cristina och tar oss upp på det 2 500 meter höga berget Seceda. Här ligger Baita Sofie, en av dalens bästa pistrestau­ranger med maffig panoramavy. Restaurang­en startades i en gammal hölada redan på 1960-talet av Sofie Prinot. I dag drivs den av sonen Marcus och bjuder på tyrolska specialite­ter som speck, knödel och schnitzel, men även italienska delikatess­er som tryffel, parmesan och parmaskink­a. Stämningen är hög och omkring mig syns blanka Versaceove­raller och pälskantad­e guldjackor överallt i backarna.

– Vi har den bästa utsikten och de kallaste drinkarna i hela Val Gardena, menar Marcus som står utanför restaurang­en iförd pälsmössa och serverar husets egen gin 8025, vilket motsvarar restaurang­ens höjd över havet i fot.

Men hur trevligt det än är så vill vi åka mer skidor. Vi kastar oss åter ut på bergssidor­nas salsgolv till pister som längre ned övergår i en adrenalins­tinn ränna av fart och mjölksyra hela vägen tillbaka till byn.

”Skidåkning här är sightseein­g. Hela landskapet varierar sig från dag till dag, det finns alltid något nytt att upptäcka.” CHRISTINA DEMETZ,

pr-chef i Val Gardena

 ??  ??
 ?? Bild: LINDA ROMPPALA/TT ?? MÅNGSIDIGT. Val Gardena bjuder på världens största skidsystem, vacker utsikt, god mat – och möjlighet att cykla i backarna.
Bild: LINDA ROMPPALA/TT MÅNGSIDIGT. Val Gardena bjuder på världens största skidsystem, vacker utsikt, god mat – och möjlighet att cykla i backarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden