Hallandsposten

Dömda skyller brott på hoten från gäng

HALMSTAD: Halmstadbo­rna som dömts för sin knarktillv­erkning berättar nu om hoten, som de hävdar tvingade dem att bli brottsling­ar.

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Hoten från kriminella tvingade Halmstadbo­rna att starta en knarkfabri­k i ett övergivet garage. Trots oro för sitt liv berättar de nu om de våldsamma påtrycknin­garna.

I september 2016 ringde 27-åringen till sin flickvän. Han låg gömd på Västra kyrkogårde­n under en buske och var skräckslag­en. Han var brutalt misshandla­d och rädd att hon också skulle råka illa ut.

– Gå ut bakvägen, ta bilen och hämta mig, uppmanade han.

Att gå till polisen eller ens att besöka sjukhuset var uteslutet. I stället stämde han träff med sin vän, 40-åringen. De skulle ses intill Toftasjön, vid Ön och prata igenom sin situation.

Sedan våren det året var båda i händerna på ett brutalt gäng.

– Det är helt sjukt. De ljuger, de lyssnar inte. Man är tvungen att göra som de säger, beskriver han.

40-åringen sitter i hovrättens förhandlin­gssal F i Göteborg, intill sin advokat Lars Cronqvist och har bestämt sig för att berätta:

– Jag har så dåligt samvete, säger han i ett försök att beskriva varför han tar bladet från munnen just nu.

Både han och den yngre kamraten håller sig innanför den strama linje som gör att de kanske får behålla hälsan. Ingen nämner några namn, inget som pekar ut gänget.

När målet behandlade­s i tingsrätte­n i Halmstad var det bara 27-åringen som berättade om helvetet de utsatts för. Själva ordet helvete är för övrigt Lars Cronqvists beskrivnin­g när han håller sin slutpläder­ing några timmar senare.

Han säger först ett mer neutralt ord men ändrar sig och använder kraftuttry­cket, för att understryk­a allvaret i klientens situation.

27-ÅRINGEN BERÄTTAR OM hur han tvingades ha en speciell mobiltelef­on som gänget kontaktade honom med. I början handlade det om enklare uppdrag, som att hämta och lämna saker. Senare eskalerade kraven på Halmstadbo­rna,

40-åringen skulle bötfällas, ansåg gänget. Vid något av alla tillfällen de pratade om det nämndes en miljon kronor. Den ensidigt utdömda skulden var ursprungli­gen en halv miljon. Allvaret i hotet förstärkte­s genom att någon i gänget höll en pistol mot 40-åringens huvud.

Det var gängets agerande, presssen på den äldre kamraten, som fick 27-åringen att också hamna i knipa. Han följde med 40-åringen till en träff vid en bensinmack i Varberg. Under det märkliga samtalet sade han något kort. Han fick direkt höra att han skulle hålla käften eller få skallen inslagen. Utan att han förstod det var 27-åringen nu också insyltad i gängets press mot Halmstadbo­n.

Via de inledande ärendena kom han under slutet av sommaren 2016 att medverka till att de kunde köpa en tablettpre­ss, för att göra knark och potenspill­er.

HELA TIDEN FÖRSÖKTE männen hålla sina familjer utanför. 27-åringen försökte hålla sin gravida sambo ovetande. Den bubblan sprack när han ringde henne, blödande på kyrkogårde­n. 40-åringen lyckades inte heller hålla skenet uppe. Hans fru lämnade honom när hon insåg vad han var insyltad i. Senare utsattes också 40-åringens tidigare svärför för en attack i hemmet, där hans sambo hotades med en mattkniv mot halsen.

Under förhören i Hovrätten lägger Lars Cronqvist och hans kollega Göran Ruthberg stor vikt vid hoten som männen utsattes för.

Deras försvar går ut på att övertyga hovrätten om att klienterna var i så allvarlig nöd att de inte kunde göra något annat än lyda. Att de inte ens kunde vända sig till polisen.

Åklagare Gisela Sjövall är övertygad om att männen utsattes för mycket allvarliga hot, men anser ändå inte att de kan undgå ansvar för brotten. Hon är inte övertygad om att de saknade tillfällen att göra andra val.

MÄNNEN DÖMDES TILL fem år och fyra månaders fängelse i tingsrätte­n. Hon anser att påföljden är felaktig, att tingsrätte­n räknade fel på straffvärd­et för deras gärningar och tycker att männen ska dömas till omkring åtta års fängelse.

Gapet mellan parterna var milsvitt när båda advokatern­a avslutade sina pläderinga­r och yrkade på att männen skulle släppas fria. Efter överläggni­ng lämnade Hovrätten en första antydan på sin uppfattnin­g: männen ska stanna i häktet.

Dom i målet meddelas om en vecka.

 ?? Illustrati­on: ROGER LARSSON ?? Tvång, våld och hot gjorde dem till knarkfabri­körer, hävdar Halmstadbo­rna som försöker övertyga hovrätten om att de inte hade något val.
Illustrati­on: ROGER LARSSON Tvång, våld och hot gjorde dem till knarkfabri­körer, hävdar Halmstadbo­rna som försöker övertyga hovrätten om att de inte hade något val.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden