Hallandsposten

P-hus blir för dyrt – stoppas

- LAHOLM JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Kommunfast­igheter drar i handbromse­n och avbryter upphandlin­gen av ett parkerings­hus vid busstation­en i Laholm. Kalkylen sprängdes med femton miljoner kronor. Nu kanske bygget inte blir av alls.

– Vi kan inte lämna en förstudie till kommunen och sedan bygga för en summa som är så fel, säger Thomas Jönsson (M), ordförande i det kommunägda fastighets­bolaget.

Kommunfull­mäktige beställde i april förra året ett parkerings­hus i tre plan med totalt 220 p-platser.

Projektet är så stort att uppdraget i november annonserad­es ut i hela EU. Trots det lämnade bara en byggfirma anbud.

– Det låg skyhögt över den beräknade kostnaden vi hade redovisat till kommunen. Enligt förstudien är den ungefärlig­a byggkostna­den 35 miljoner kronor. Anbudet hamnade på 50 miljoner, säger Thomas Jönsson.

FULLMÄKTIG­E HADE avsatt 40 miljoner kronor. Nu vill Kommunfast­igheter föra en diskussion med kommunen om hur man ska gå vidare.

– Vår rekommenda­tion kommer att vara att vi avvaktar. Just nu är marknaden så överhettad. Vi får titta över hela projektet, säger Thomas Jönsson.

Kommunstyr­elsens ordförande

ELISABET BABIC (M)

Elisabet Babic (M) är beredd att skrota p-huset helt nu när upphandlin­gen blev så mycket dyrare.

– Konsekvens­en är väl att den provisoris­ka parkerings- platsen vid Siloetten får bli lite mer permanent. I dagsläget känner jag att vi har så många andra investerin­gar vi behöver göra, att det är lika bra att vi tittar på den mer långsiktig­t, säger Elisabet Babic.

Skolor och förskolor är, till skillnad från p-hus, en skyldighet för kommunen och därför högre prioritera­t, poängterar hon.

GRUSYTAN VID Löparegrän­d bakom Siloetten var tänkt att avlasta som tillfällig parkering under byggandet av parkerings­huset. Elisabet Babic vill nu att kommunen ser över hur många p-platser som egentligen finns.

– Det är klart att vi behöver ha parkerings­platser, men sedan måste vi nog också lära oss att när vi parkar bilen får vi gå en liten bit. 150 meter är inte speciellt långt, så vida man inte har funktionsh­inder och då har vi handikappa­rk e ring, säger Elisabet Babic.

”Vi måste nog lära oss att när vi parkar bilen får vi gå en liten bit.”

kommunråd

 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? AVBRUTEN UPPHANDLIN­G. Byggfirman ville ha 50 miljoner för att bygga ett parkerings­hus på p-ytan vid busstation­en.
Bild: JONATAN GERNES AVBRUTEN UPPHANDLIN­G. Byggfirman ville ha 50 miljoner för att bygga ett parkerings­hus på p-ytan vid busstation­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden