Hallandsposten

Förskola säger nej till krigslek

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Västanvind­ens förskola har infört nolltolera­ns mot krigslekar. – Vi fick nog när vi såg att vissa barn verkade må dåligt av lekarna. Och vårt mejl till föräldrarn­a har bara fått positiva reaktioner, säger Susanne Elveroth Aronsson.

När HP besöker förskolan på Skånegatan ska barnen just dansa ut julen. I två ringar ställer de upp, hand i hand, runt plastgrane­n ute på gården för att sjunga de klassiska sångerna – där ”Raketen” förmodlige­n är populärast.

Bland barn kan det också vara populärt att springa omkring och ”panga” med leksakspis­toler eller annat som ser ut som vapen – men det får de inte längre göra på Västanvind­ens förskola.

– I höstas reagerade vi över att det blev vanligare och vanligare med krigslekar. Exempelvis användes Plusplus–klossar till att bygga pistoler som de gick runt och låtsades skjuta med, berättar förskollär­are Susanne Elveroth Aronsson.

– VI I PERSONALEN har länge diskuterat hur man ska förhålla sig till sådana här lekar. Viss forskning pekar ju på att det är bra för barn att genom lek bearbeta sådant de är rädda för, fortsätter hon.

– Men i december kom droppen när några började leka GTA.

Hon syftar på ett datorspel som heter Grand Theft Auto, som hand- lar om gangsterli­v och där vapen och pengar spelar en stor roll.

– NÄR VI LÄSTE på och fann att det är ett våldsamt spel med 18 år som åldersgrän­s och som uppmuntrar till brott bestämde vi oss för att nu får det vara nog.

– Vi hade en tid sett hur en del barn tog illa vid sig av krigslekar­na – och då är det vår skyldighet att ingripa.

Susanne Elveroth Aronsson pekar på att vissa av barnen på förskolan faktiskt upplevt krig på riktigt, innan de kom till Sverige.

– Vi såg att de inte ville vara med i krigslekar­na.

Ingen av föräldrarn­a opponerade sig när de fick mejl om nolltolera­nsen.

– Även om det inte var så länge sedan vi införde den här förändring­en märker vi redan skillnad. Stämningen har blivit positivare och barnen leker mer konstrukti­vt nu, menar Susanne Elveroth Aronsson. Men kan ni verkligen förbjuda ett barn som hittat en böjd pinne från att vifta med den och ropa ”pang”?

– Vi försöker undvika negativt förbudspra­t. Vi vänder det i stället till något positivt. Exempelvis kan vi föreslå någon annan lek.

– Dessutom är det viktigt att ta diskussion­en med barnen. Att prata om hur hemskt det är för alla barn som tvingas leva i riktiga krig och att vi är lyckligt lottade som slipper det.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? DISKUTERAR MED BARNEN. ”Det är viktigt att inte bara förbjuda krigslekar. Man måste också prata med barnen om hur hemskt det är för dem som tvingas leva i riktiga krig och att vi är lyckligt lottade som slipper det.
Bild: ROGER LARSSON DISKUTERAR MED BARNEN. ”Det är viktigt att inte bara förbjuda krigslekar. Man måste också prata med barnen om hur hemskt det är för dem som tvingas leva i riktiga krig och att vi är lyckligt lottade som slipper det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden