Hallandsposten

Stäme gård satsar på ekologiskt

- CARINA NILSSON cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

I oktober började Stäme gård leverera ekologisk mjölk. – Det är jätterolig­t men en stor utmaning. Nu kan man inte längre göra som man alltid har gjort, säger Pierre Bengtsson.

Stäme gård drivs av bröderna JanAnders Bengtsson och Sven-olof Bengtsson samt Jan-anders son Pierre Bengtsson. Till sin hjälp har de även anställda som sköter gårdens 280 mjölkkor och lika många ungdjur. 2016 började de omställnin­gen till en ekologisk gård.

– En anledning var att vi får lite mer betalt för ekomjölken, även om den också är dyrare att producera. Men det är stor efterfråga­n på ekologiska produkter från konsumente­rna, det känns som om det går åt det hållet, säger Jan-anders Bengtsson.

– Samtidigt är det en nytändning att göra något nytt, vi måste tänka annorlunda och lära oss mer om ekologisk produktion, säger Pierre Bengtsson.

ATT GÅRDEN ÄR ekologisk innebär bland annat att de inte längre får använda konstgödse­l eller kemiska bekämpning­smedel.

– Vi blir ännu mer beroende av vädret. För att få bort ogräset får vi harva, och då ska det helst bli torrt ett par dagar efter det, så att ogräset hinner dö. Annars får man göra om det igen, säger Pierre Bengtsson.

KORNA SKA OCKSÅ ha en större andel grovfoder som ensilage och majs, och beta gräs en större del av tiden för att uppfylla kraven på ekologiskt.

– En del av åkermarken har gjorts om till betesmark, och vi har bland annat gjort fler och mindre beteshagar för att korna alltid ska ha ett bra bete. Vi har fått lära oss mycket om just betesdrift, säger Jananders Bengtsson.

Det mesta av grovfodret odlar de själva. Kraftfodre­t köper de än så länge in.

– Vallen som blir till ensilage är ganska lätt att ställa om till ekologisk. Gödseln får vi från korna och genom att vi skördar fyra gånger per år, så hinner inte ogräset gå upp i blom och fröa av sig, säger Pierre Bengtsson.

FÖR ATT LÄRA sig mer har de gått flera kurser i ekologisk odling och tagit hjälp av rådgivare. De har också tagit hjälp av andra bönder som har haft ekologisk produktion under en längre tid.

– Alla gårdar har olika förutsättn­ingar, men att byta erfarenhet­er och bolla idéer med varandra är alltid bra, säger Jan-anders Bengtsson.

Båda är nöjda med sitt fösta år som ekobönder.

– Vi hade tur med vädret, regnet kom i rätt tid och gynnade vallodling­en. Men vi är fortfarand­e nybörjare i det här, och lär oss hela tiden mer om ekojordbru­k, säger de.

 ??  ??
 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? NYA EKOBÖNDER. Jan-anders och Pierre Bengtsson är fjärde respektive femte generation­en på Stäme gård. Men de första som brukar gården ekologiskt.
Bild: CARINA NILSSON NYA EKOBÖNDER. Jan-anders och Pierre Bengtsson är fjärde respektive femte generation­en på Stäme gård. Men de första som brukar gården ekologiskt.
 ??  ?? MER BETESMARK. Gården har fått mer betesmark sedan de ställde om till ekologiskt, berättar Pierre Bengtsson.
MER BETESMARK. Gården har fått mer betesmark sedan de ställde om till ekologiskt, berättar Pierre Bengtsson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden