Hallandsposten

Här har man fått skäll under 20 år

HALMSTAD: Aleskogens hunddagis blev Halmstads första när det slog upp portarna för 20 år sedan. På fredagen bjöd man in till öppet hus.

- MIKAEL GAMM mg@hallandspo­sten.se

Aleskogens hunddagis öppnade 1998 och blev då Halmstads första, och ett av Sveriges första, i sitt slag. Och på fredagen var det så dags att lämna tonåren och fira födelsedag nummer 20.

Hundbox efter hundbox tar upp den centrala delen av det enorma rummet.

I ett hörn visas en film med mer hundfokus än Lassie. En vägg är fylld med porträttbi­lder av hundar som satt sina tassar på dagiset.

Det är ingen tvekan om var fokus ligger hos den nyblivna tjugoåring­en.

– DET KÄNNS skithäftig­t att vi funnits i 20 år. Och det blev bättre än jag trodde, säger förestånda­ren och grundaren Lena Holm.

Arbetsstyr­kan består till stor del av praktisera­nde ungdomar mellan 16 och 24 år som står utanför arbetsmark­naden, och detta är ingen slump.

– Vi har ett dubbelt syfte. Förutom att ta hand om hundar så ger vi också ungdomar en meningsful­l tillvaro.

– Det är viktigt för ens välmående att känna sig behövd och känna närhet, och arbetet med hundarna lär en att se en annan individ.

Tanken är dock inte att ungdomarna ska stanna på hunddagise­t en längre tid. Snarare ses det som en framgång när någon lämnar.

– Vi vill fungera som en bro in i studier eller arbetslive­t, säger hon.

EN AV DESSA ungdomar är Mia Johansson, som har varit på dagiset i snart ett och ett halvt år.

– Jag tycker det är fantastisk­t att det här finns. Det ger en möjlighet att bygga upp sig själv, hitta sig själv och finna styrka. Man får en ärlig chans.

– Utan hundarna hade jag inte klarat det. De förstår mig bättre än vad andra människor gör.

Och när det gäller framtiden är planen klar.

– Jag vill jobba med hundar på ett eller annat sätt, säger hon.

En av dem som letat sig till hunddagise­t på bemärkelse­dagen är en man vid namn Anders, vars hund Mimmi har en plats i en av boxarna.

– Det här stället är fantastisk­t. Det är helt otroligt.

Med anledning av jubileet kommer det under året ges ut en bok om Aleskogens hunddagis.

– Bland annat kommer man att få ta del av Jessika Gyllströms illustrati­oner som visar hennes tid på dagiset, och vilken positiv vändpunkt vistelsen blev för henne, säger författare­n Jenny Wibäck.

20 ÅR HAR så gått sedan portarna slogs upp, men något slutdatum ser Lena Holm inte i blickfånge­t.

– Hunddagise­t ska bara överleva och det ska bli ännu bättre i framtiden. Tror man bara på sig själv så kan man lyckas, säger hon.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? SÄG ”AAAA”. Rolex, som är av rasen Prazsky krysarik, kan gapa större än Helena Olander, som jobbar på hunddagise­t.
Bild: ROGER LARSSON SÄG ”AAAA”. Rolex, som är av rasen Prazsky krysarik, kan gapa större än Helena Olander, som jobbar på hunddagise­t.
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? BALANSAKT. Mia Johansson, som är en av de praktisera­nde ungdomarna, får Bella, som är av rasen Shih Tzu / Lhasa Apso att stå på bakbenen.
Bild: ROGER LARSSON BALANSAKT. Mia Johansson, som är en av de praktisera­nde ungdomarna, får Bella, som är av rasen Shih Tzu / Lhasa Apso att stå på bakbenen.
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? FÖREVIGAND­E. Jenny Wibäck, till höger, håller på att skriva en bok om Lena Holms, till vänster, skapelse.
Bild: ROGER LARSSON FÖREVIGAND­E. Jenny Wibäck, till höger, håller på att skriva en bok om Lena Holms, till vänster, skapelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden