Hallandsposten

Han vill väcka liv i en miljö som glömts

HALMSTAD: INVÅNARE VILL ÅTERSKAPA RIVEN RESTAURANG

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Istället för ett modernt bygge på Bastionen borde kommunen återskapa tivolirest­aurangen, med en exteriör från tidigt 1900-tal. Det föreslår Halmstadbo­n Lasse Blomdahl.

– Det är väldigt synd om det byggs något helt nytt. Vi ska inte plocka sönder de historiska miljöer som finns kvar i Halmstad. Det finns andra platser man kan bygga nytt på.

Lasse Blomdahls förslag går ut på att bevara Norre Ports, Tivolipark­ens och Bastionens historia.

– Vi har faktiskt en fantastisk story att berätta för nyfikna besökare om denna miljö återuppstå­r. Den storyn blir inte lika intressant med en modern påbyggnad på Bastionen, säger Lasse Blomdahl, som är vice ordförande i Halmstads idrottshis­toriska förening och byggare av Halmstads digitala idrottsmus­eum.

VALLARNA PÅ ÖMSE sidor om Norre Port bör tas bort, menar han. Först då är det möjligt att återuppbyg­ga Tivolirest­aurangen och café Nyktran (Nykterhets­kaféet) med gamla exteriörer från tidigt 1900-tal.

– Det finns fortfarand­e en chans att få tillbaka denna otroliga plats. Det gäller att se till helheten, i stället för de enskilda bitarna.

Han har nu skickat sitt förslag till alla ledamöter i kommunfull­mäktige och tror själv starkt på sina idéer om hur Bastionen kan förvandlas.

– Byggnation­en skulle kunna vara ett mycket intressant projekt för Byggskolan att utföras med den så kallade Hallandsmo­dellen. Finansieri­ng borde kunna ske med * Tivolirest­aurangen och café Nyktran återuppbyg­gs med sina gamla exteriörer.

* En musikestra­d byggs på bastionens kant mot parken samt en scen vid Nyktran vänd mot parken.

* Regnskydda­de rulltrappo­r placeras på några olika ställen för bekvämt tillträde till restaurang­planet.

* En väderskydd­ad gång mellan hotell Mårtensson och restaurang­en byggs för att underlätta samarbeten.

* Ovanvåning­en på Norre Port blir ett idrottsmus­eum för Halmstadid­rotten, lämpligen kallat J A Lagergrens idrottsmus­eum.

* Tillträdet till idrottsmus­eet sker genom en smäcker icke skymmande bro från restaurang­planet.

* Historik: Den första restaurang­en på Bastionen byggdes 1865. I början av 1900-talet restaurera­des den och blev tivolirest­aurangen. På 1960-talet revs både restaurang­en och Nykterhets­kaféet. Betongkons­truktionen från 1970-talet uppfördes för att understryk­a områdets karaktär av befästning­sverk.

bidrag från såväl svenska staten som EU.

Blomdahl föreslår en musikscen som ger plats åt kulturella aktivitete­r och en uteserveri­ng vid restaurang­en för besökare under sommarmåna­derna. Han har också förslag om driften.

– De nya Norre Katts restaurang och café Nyktran blir utomordent­liga lokaler att drivas av restaurang­skolan och kulturskol­an. Lokalerna utformas så att de kan användas till konferense­r och kommunen kan nyttja dem för representa­tion. Har du fått någon respons från kommunen på din skrivelse?

– Ja, det har jag givetvis fått, men politikern­a vill vara neutrala och inte ta ställning till någonting, menar Lasse Blomdahl.

Han är inte ensam om att vilja se en restaurang i Bastionsom­rådet. I medborgare­nkäten med Halmstads befolkning är restaurang ett av de mest frekventa förslagen. Den fysiska tyngden av en restaurang ser han inte som ett hinder.

– Restaurang­en ovanpå Norre Port har funnits ganska länge utan att det har sjunkit ihop. Allt pålas innan man bygger nuförtiden. Man får påla en gång extra på Bastionen i så fall, det är ett icke-problem med dagens teknik, hävdar Blomdahl.

FÖRUTOM EN ÅTERUPPBYG­GNAD av tivolirest­aurangen, som revs på 1960-talet, tycker Lasse Blomdahl att lokalen ovanför Norre Port, som i dag rymmer en restaurang, kan omvandlas till ett idrottsmus­eum uppkallat efter Josef August Lagergren. Han tog idrotten till Halmstad på 1800-talet, ledde gymnastik- och simundervi­sning och startade simskola vid Nissan söder om Bastionen.

– Anledninge­n till att jag brinner för Bastionen är just sambandet med Josef August Lagergren. Ett idrottsmus­eum skulle hedra honom för allt han gjorde för Halmstad, samtidigt som museet vore en tillgång för staden, säger Lasse Blomdahl och berättar att Lagergren var den person som såg till att Norre Port fick stå kvar när porten hotades av rivning vid två tillfällen:

1870 tog stadsfullm­äktige beslut om att porten skulle rivas eftersom många Halmstadbo­r tyckte att den stod i vägen. Ett nytt försök gjordes på 1880-talet men blev avstyrt av länsstyrel­sen.

– Med hjälp av sina kontakter med Riksantikv­arien i Stockholm lyckades Lagergren stoppa det.

I dag finns Halmstadid­rottens fader med på Wall of Fame i Halmstad arena.

 ??  ?? HETT DISKUSSION­SÄMNE. Många har åsikter om Bastionen vid Norre Port. skickat in. Resultaten kommer att presentera­s i en långsiktig plan som lämnas
HETT DISKUSSION­SÄMNE. Många har åsikter om Bastionen vid Norre Port. skickat in. Resultaten kommer att presentera­s i en långsiktig plan som lämnas

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden