Hallandsposten

”Håller inte för en stor byggnad”

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Invånarnas förslag om Bastionen kan mycket väl genomföras i framtiden – om de är realistisk­a. I vår inleds en första uppsnyggni­ng av området.

På teknik- och fritidsnäm­ndens möte den 22 januari tar politikern­a del av sammanstäl­lningen av de 1 200 enkätsvare­n.

– Det är jättekul att så många har svarat, det tyder på engagemang. Alla har en åsikt om Bastionen, säger nämndens ordförande Lars Püss (M).

– Vi ska diskutera i nämnden hur vi ska gå vidare med invånarnas synpunkter. Vi måste börja bli konkreta, visa upp olika alternativ och se vad dessa kostar. Vad som går att genomföra hänger på prislappen.

Förslaget om en swimmingpo­ol är knappast aktuellt. Restaurang eller kafé är mer troligt, men byggnaden får inte vara för stor.

– Möjlighete­n att kunna bygga en stor byggnad uppe på Bastionen är inte ett alternativ. Om jag förstår det rätt ska en mindre byggnad fungera. Men låt oss först se vilka idéer och tankar som har kommit fram i enkätsvare­n.

Det har funnits två restaurang­er uppe på högverket förr. Den ena byggdes 1865 och ersattes av en ny som revs på 1960-talet.

– Ett av skälen till att den revs var att kullen inte håller för en stor byggnad eftersom marken inte är fast, menar Lars Püss.

Enligt honom kan politikern­a börja med att titta på de mest frekventa medborgarf­örslagen, under förutsättn­ing att de är realistisk­a, och därefter ta fram skisser.

– Jag tycker att det är trevligt om det händer något på Bastionen. En verksamhet som gör att människor vill vara där. Bastionen är till för alla i Halmstad.

Våren 2017 tog teknik- och fritidsnäm­nden över ansvaret för platsens utveckling. Fem miljoner kronor avsattes till enklare åtgärder som ska snygga upp området, till exempel skötsel av slänterna, el och belysning samt stenbelägg­ning. Målet är fortfarand­e att arbetena ska vara klara före sommaren.

Upprustnin­gen är bara ett steg på vägen. Ett mer långsiktig­t mål är att förvandla Bastionen till en attraktiv mötesplats med människor i rörelse året runt.

 ?? Bild: JÖRGEN ALSTRÖM/ARKIV ?? SYNAR FÖRSLAGEN. Det finns begränsnin­gar för hur stora byggnader Bastionen klarar att hålla uppe, menar politikern Lars Püss (M).
Bild: JÖRGEN ALSTRÖM/ARKIV SYNAR FÖRSLAGEN. Det finns begränsnin­gar för hur stora byggnader Bastionen klarar att hålla uppe, menar politikern Lars Püss (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden