Hallandsposten

Polisen har säkrat spår efter stöld

- JONNA NILSSON

Polisen har i dagsläget inga misstänkta för miljonstöl­den, men menar att man gör framsteg i utredninge­n.

Tre dagar har gått sedan drygt 500 nya läsplattor och datorer, till ett värde av en och en halv miljon kronor, stals från ett låst arkivrum på Östergårds­skolan.

Polisen har genomfört en teknisk utredning av brottsplat­sen, och bland annat tagit del av bilder från de övervaknin­gskamerors om finns på Östergårds­skolan. Man har också hållit en del förhör med personer som kan vara aktuella för utredninge­n, men vad förhören eller bilderna gett vill polisen ännu inte svara på. De spår man har säkrat har man skickat för analys, och

”Enligt it-tekniker har ingen av de stulna enheterna försökt att startas sedan de försvann.”

i väntan på svaren från dessa vill man heller inte uttala sig om signifikan­sen av dessa.

– I nuläget vill vi arbeta så ostört som möjligt. Ärendet är högt prioritera­t och jag har flera utredare som arbetar med det, säger Kenneth Johansson, förundersö­kningsleda­re på polisen i Halmstad.

De officiella uppgiftern­a är att gärningsmä­nnen tog sig in i skolan genom att lyfta ur ett fönster. Hur de tog sig in bakom den låsta dörren är polisen vill polisen ännu hålla hemligt. När vaktbolage­t anlände till skolan en kvart efter att larmet utlöstes var både gärningsmä­nnen och tekniken borta. Omständigh­eterna tyder på att gärningsmä­nnen haft kännedom om hur tekniken förvarades, men teorin är ännu inte bekräftad av polis.

Som HP tidigare rapportera­t kan datorverkt­ygen vara obrukbara för tjuvarna, tack vare ett registreri­ngsprogram som gör att de kan spåras varje gång de försöker startas. Enligt kommunens it-tekniker har ingen av de stulna enheterna försökt att startas sedan de försvann under inbrottet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden