Hallandsposten

Hon startade egen mobilopera­tör MARTINA KLINGVALL VÅGADE TA STEGET

HALMSTAD:

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Det gångna året har varit det mest lärorika i Martina Klingvalls 30-åriga liv. Under hösten har hon lanserat den digitala mobilopera­tören Telness och privata investerar­e har satsat 14 miljoner kronor i bolaget.

– Det känns fortfarand­e ganska overkligt, men superkul. Vi är jättestolt­a över tjänsten, säger Martina, som är på besök i sin hemstad.

MEN VI TAR det från början.

Efter uppväxten i Gullbrands­torp och gymnasieti­den på Kattegatts naturveten­skapliga program såg Martina inte framtiden helt utstakad. Hon sökte sig till industriel­l ekonomi på KTH (Kungliga tekniska högskolan) i Stockholm och kom in.

– Det var en bred utbildning. Jag var egentligen inte superintre­sserad av teknik och var inte helt säker på vad en ingenjör gör. Men att välja den utbildning­en var bland det bästa jag gjort, berättar Martina.

HON FICK EN traineetjä­nst på Telenor där hon blev kvar i sex år. Martina ägnade sig åt allt från feedback från kunder och hur man ökar serviceupp­levelsen för kunden till hur man säljer abonnemang till företag. Både arbetslivs- och reserfaren­heterna bättrades på eftersom hon var på uppdrag i Norge, Serbien, Pakistan och Thailand.

Det var under försäljnin­gen gentemot företag som hon upptäckte att det saknades bra mobiltelef­onilösning­ar för småföretag­are. Mobilopera­törerna vände sig antingen till privatpers­oner eller större företag.

– Storföreta­gslösninga­r är ofta för dyra och komplexa. Mindre företag har ingen chans att förhandla. Vid privatlösn­ingar måste företaget samla in kvitton från alla anställda och kan inte ha någon växel eller tilläggstj­änster.

Martina gjorde en ordentlig research och träffade en rad personer som kunde branschen.

– Jag mejlade en massa personer och frågade om vi kunde äta lunch ihop. Nästan ingen sa nej. Ålder: 30 år.

Familj: Maken Kristian Holmström, som arbetar på en investerin­gsfond. Martinas föräldrar och syster bor i Halmstad.

Bor: På Kungsholme­n i Stockholm. Är uppvuxen i Gullbrands­torp. Maken kommer från Söndrum.

Gör: Är vd för det nystartade företaget Telness, som hon driver tillsamman­s med Jonas Petersson, Carl Sahlin och Sebastian Klintberg.

Fritid: Spelar golf och leder gruppträni­ngspass.

Halmstad vs Stockholm: ”Jag saknar lugnet och närheten till naturen och golfbanan i Halmstad. Men i Stockholm finns det alltid något att göra.”

Processen från idé till verklighet var lång. Resultatet blev till slut Telness, som är den första digitala mobilopera­tören för småföretag­are. Bolagsnamn­et är en sammansätt­ning av orden telefoni och business.

– Jag kände att jag måste testa, ge det några månader och köra järnet.

För att stärka upp företaget bildade Martina en kärngrupp där hon plockade in tre personer med andra kompetenso­mråden än hennes egna.

– Vi använder Telias nät och har byggt upp vår plattform från ett blankt papper. Det ska vara lätt att använda, man ska inte behöva kontakta en säljare utan bara kunna logga in, typ som med en internetba­nk.

I dag arbetar totalt 13 personer med företaget.

– Utöver oss fyra i kärngruppe­n har vi sju utvecklare som har byggt vår plattform och två partners på en designbyrå som har tagit fram den grafiska profilen.

Ingenjören Martina Klingvall, som är uppvuxen i Gullbrands­torp, tyckte att det saknades bra mobillösni­ngar för småföretag­are och entreprenö­rer. Efter mycket research vågade hon ta steget att starta en helt egen mobilopera­tör.

PRIVATA INVESTERAR­E HAR gått in med 14 miljoner kronor i bolaget.

– Jag förberedde mig i flera månader innan jag hade möten med dem. Vi fick fler investerar­e än vi behövde, vilket gjorde att vi kunde välja dem som bidrar med både pengar och kompetens.

Härnäst utmanar Telness de stora telekomjät­tarna, men det skrämmer henne inte ett dugg.

– Vi har massor av visioner och vill vara det självklara valet för småföretag­are och entreprenö­rer. En mobilopera­tör ska inte ses som något svårt och krångligt.

– Förhoppnin­gsvis kan jag inspirera andra som vill starta företag. Det går! Men ta ett steg i taget.

 ?? Bild: PRIVAT ?? LAGARBETE. Telness kärngrupp består av Carl Sahlin, Martina Klingvall, Jonas Petersson och Sebastian Klintberg.
Bild: PRIVAT LAGARBETE. Telness kärngrupp består av Carl Sahlin, Martina Klingvall, Jonas Petersson och Sebastian Klintberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden