Hallandsposten

Långsam ökning av ekogårdar

- CARINA NILSSON

Både regeringen och länsstyrel­sen i Halland har satt upp mål för att öka andelen ekologisk produktion. Men i Laholm och Halland går det långsamt.

År 2030 vill regeringen att 30 procent av jordbruksm­arken ska vara ekologisk. Länsstyrel­sen vill att 20 procent av åkermarken i Halland ska vara ekologisk år 2020.

ENLIGT STATISTIK FRÅN SCB och LRF så är andelen ekologisk åkermark år 2016 i Laholms kommun endast 5,7 procent.

Siffran för Halland är 9,2 och för riket 16,8 procent. Varberg är bäst i Halland med 14,2 procent.

”Man kan tala om svekologis­kt.” BARBRO KINDT, rådgivare på länsstyrel­sen

– Jag kan bara spekulera i vad det beror på. Inom många verksamhet­er kan det krävas väldigt stora investerin­gar för att ställa om till ekologiskt, säger Anders Richardsso­n som är ordförande för LRF i Halland och fortsätter:

– Det beror också på vilka signaler bönderna får – vissa år behöver mejerierna inte fler ekobönder, utan det råder balans mellan vad konsumente­rna efterfråga­r och vad som produceras.

Han tror dock att ekojordbru­ken kommer att bli fler, men att ökningen sker långsamt.

– De politiska signalerna är tydliga – man vill öka andelen ekologiskt. Men det finns också ett ökat intresse bland konsumente­rna för lokalt producerad mat. All svensk matprodukt­ion kräver lite mer omtanke och kostar lite mer.

BARBRO KINDT SOM är agronom och arbetar med rådgivning inom ekologisk produktion på länsstyrel­sen pratar om begreppet svekologis­kt.

– Väldigt många är intressera­de av ekologisk mat, men också av svenskodla­t. Båda delar efterfråga­s, säger hon.

Att man från politiskt håll ändå vill öka andelen ekojordbru­k handlar om att värna naturen.

– Ett ekojordbru­k är snällare mot den biologiska mångfalden. Jag tror att vi kommer att få se fler ekojordbru­kare i Halland, kanske i samband med att det sker generation­sskiften på gårdarna, säger hon.

 ??  ?? FRITIDSINT­RESSE. Alpackorna har Pierre Bengtsson som hobby.
FRITIDSINT­RESSE. Alpackorna har Pierre Bengtsson som hobby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden