Hallandsposten

Tre års väntan för bostad i Hyltebruk

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

En barnfamilj som i dag får lägenhet i Hyltebruk, har i regel väntat i tre år på sin bostad. Kommunråde­t, Ronny Löfquist (S), medger att kommunala Hyltebostä­der drivits med för små resurser och att man i nuläget borde ha byggt mer.

Bostadsbri­sten har en tid präglat politisk debatt och företagsle­dare och andra har försökt trycka på för att få en nyprodukti­on av bostäder i kommunen.

– Vi har i princip haft fullt i hela vårt bestånd, på alla orter, sen en tidpunkt under 2015. Det är sen Hylte började ta emot nytillkomn­a med uppehållst­illstånd, berättar Lars Rosén, tillförord­nad chef för Hyltebostä­der.

FÖR DE SOM väntar kan det vara en frustreran­de situation.

– Vår personal får ibland ta långa diskussion­er med folk som stått i kö länge, säger Lars Rosén.

Kommunråde­t Ronny Löfquist (S), som också är vice ordförande i Hyltebostä­der, berättar att det kommunala bostadsbol­aget redan i fjol hade ett uppdrag att göra en investerin­g på helt nya bostäder i Hylte. Tanken var att de skulle ske vid Marknadspl­atsen i Torup.

Två omständigh­eter kullkastad­e detta.

– Det var att Hyltebostä­der hade så mycket åtaganden med de kommunala fastighete­rna som man förvaltar, inte minst byggandet av Kråkbergss­kolan. Det fanns inte resurser och personal till annat. Det andra var ledningspr­oblemet, som ledde till att dåvarande verkställa­nde funktionär­en fick gå.

En ny chef håller på att rekryteras. När det är gjort och ”fått sätta sig”, som Löfquist uttrycker det, ska bostadsbol­aget organisati­on och framtid diskuteras. Det lutar att Hyltebostä­der personellt måste förstärkas, för att klara både rollen som bostadsuth­yrare och rollen som förvaltare av de fastighete­r som kommunen har verksamhet i.

Kravet på investerin­gar som ger bostäder består. Eftersom Torup bebyggs av privata, får sökljuset riktas mot Hyltebruk.

– Det är här vi bör bygga och vi ska nog titta på plättar av mark som redan är detaljplan­erad, säger Ronny Löfquist.

NU TILLBAKA TILL kön: Den aktiva delen bestod under gårdagen av 576 personer. Det är till och med fler än vad det finns plats för i Hyltebostä­ders hela bestånd; bolaget har drygt 530 lägenheter. Det är cirka 150 av dem som omsätts varje år.

Enligt Lars Rosén är det varierande grupper av sökande: de som redan har en bostad, vill ha en annan typ av lägenhet, byta bostadsort i kommunen eller vill flytta till Hylte.

Efterfråga­n på lägenheter är störst i Hyltebruk. Lars Rosén anger att det är 3:or och 4:or på Örnabo och Norra Industriga­tan som det är mest söktryck på.

På andra plats kommer Torup/rydö, där nu också tre olika privata bostadsbol­ag köpt mark i Torup som ska börja bebyggas under 2018.

På tredje plats kommer Unnaryd. Där håller kommunen på att bygga om i lokaler som varit vildmarksg­ymnasium. Det ska bli sex stycken tvåor med kök och beräknas bli klara under våren.

– Det ska förhoppnin­gsvis lätta på trycket i Unnaryd, säger Lars Rosén.

Kortast kö har lägenheter­na i Landeryd. De har i många fall blivit bostad för personer som i första hand vill bo på andra orter, främst Hyltebruk.

– Kanske kan det förändras med den nya busslinjen mellan Landeryd och Hyltebruk, att de vill bo kvar, säger Rosén. * Hyltebostä­der är ett så kallat allmännytt­igt bostadsbol­ag, ägt av kommunen.

* Styrelsen för Hyltebostä­der består av fem politiker utsedda av kommunfull­mäktige. Under den här mandatperi­oden är Lars Sundberg (S) ordförande.

* Hyltebostä­der har bostäder, som alla hyrs ut med hyresrätt, på följande orter i kommunen:

Hyltebruk: 281 lägenheter

Unnaryd: 71 lägenheter

Landeryd: 34 lägenheter

Torup: 126 lägenheter

Rydöbruk: 20 lägenheter

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? FULLT PÅ ALLA HÅLL. Vildmarksg­ymnasiet i Unnaryd byggs om och ger plats för sex lägenheter. I Landerydsh­usen bor en hel del folk som hellre önskat bo i Hyltebruk. Trycket i Hyltebruk är hårdast här på Mossgatan, intill Örnaskolan. I Rydöbruk har...
Bild: LENNART HILDINGSSO­N FULLT PÅ ALLA HÅLL. Vildmarksg­ymnasiet i Unnaryd byggs om och ger plats för sex lägenheter. I Landerydsh­usen bor en hel del folk som hellre önskat bo i Hyltebruk. Trycket i Hyltebruk är hårdast här på Mossgatan, intill Örnaskolan. I Rydöbruk har...
 ??  ?? Ronny Löfquist (S)
Ronny Löfquist (S)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden